Direktlänk till inlägg 17 juni 2010
Här fortsätter jag att skriva om olika trix, knep och annat som är bra att veta. Det riktar sig främst till dig som inte har någon vana i köket och/eller äger någon kokbok. Tidigare noterat, klicka här!
Rätta mig gärna om något känns fel och du vet bättre!
Jamie Oliver rabblade, i en av repriserna på ett av sina matprogram, lite snabbt upp olika förslag till kryddor och smaker som, enligt honom, ska skulle passa till lite olika fiskar. Jag har inte provat något av dem men ska när det är läge.
Det här är vad jag hann fånga upp:
Lax: sparris, mynta.
Torsk: kikärtor, chili, lime, persilja.
Till havsabborren han lagade i programmet hade han: färsk fänkål, rödlök, basilika, lagerblad, citron.
Själv har jag gärna med ett fänkålsstånd när jag lagar lax. Som här, vilket var den godaste laxrätten på länge.
I programmet ”Two fat ladies” sades det att marulk och rosmarin var en bra kombination
Nigella Lawson gör ströbröd genom att mixa pitabröd. Hm! Undrar om det passar till allt?
Hacka alltid färska kryddor och lök i sista minuten annars förlorar kryddorna sin smak och löken blir besk. Basilika bör rivas för hand.
Persilja ska kramas ihop till en boll och skäras i tunna skivor EN gång, inte hackas och hackas. Det sa en krögare de pratade med i ”Stjärnkockarna”.
Färska kryddor i kruka mår oftast bäst av att vattnas underifrån, vilket brukar stå på skyddsplasten. Ställ hela krukan i ett glas vatten några minuter och låt den sedan rinna av. Dill och gräslök mår bäst i kylen, det står på plasten. De flesta örtkryddor lever ganska länge om du knölar ner dem i en kruka med lite jord om du vill göra dig besväret och inte hade tänkt använda allt på en gång.
Senapssås: tillsätt senapen på slutet annars förlorar den sin smak. Glöm inte att senap ofta gör såsen tjockare.
Uppsnappar eller erfarit:
Mjölk som ”verktyg”
Om du lägger burksvamp i mjölk några timmar så tar det fram svampsmaken.
Om du tinar frusen fisk i mjölk så smakar den som färsk.
Om du blötlägger inälvsmat och vilt i mjölk så går lite av den skarpa smaken bort och man så önskar.
Om du har lite mjölk i kokvattnet till blomkål så behåller den sin färg.
Ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte vet!
bilden är lånad
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...