Direktlänk till inlägg 26 juni 2010
Trots allt och lite till så måste man ändå äta ibland! Och vad är bättre på midsommardagen än en smarrig smörgåstårta. Man gör självklart rörorna dagen före, brer in dem i smörgåstårtan, och låter den stå i kylen över natten för att riktigt gotta till sig! I LOVE FOOD!
Smörgåstårtan har sjötema. Havet; med räkor, lax och rom. Skinka i ett lager! Ja, grisen har kanske badat i havet? Fortfarande sjötema alltså! Eller var det kanske en sjöko?
Grundrecept och inspirationen har jag fått från smörgåstårtan som Gävle sjukhus hade.
Ändringar, bort- och tillägg är gjorda för att få den mer i min smak. Och naturligtvis tycker jag att min är bäst! För vem ändrar annars ett vinnande koncept? Ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.
EN SMARRIG SMÖRGÅSTÅRTA för 4-5 personer
Kaviarröra att ha i ett av lagren samt runt hela på slutet:
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
½ liten finhackad purjolök, av det vita bara
½ dl kaviar, Svennes
20 g hackad dill
Det är bara att bara att röra ihop allt men ta crème fraiche sist och blanda ner den försiktigt! Den har en förmåga att bli rinnig annars och då e de lite knivigt att få den att sitta kvar på tårtans sidor!
Ställ röran i kylen.
Skinkröra till ett lager:
1 dl grädde, vispad
75 g rökt skinka, finhackad intill färsliknande
2 tsk pepparrot ur tub
Rör ihop och kyl!
Räkröra till ett lager:
¾ dl tillsammans av lika delar majonnäs och crème fraiche
4-500 g oskalade räkor, skalas och hackas
1,5 msk ishavsrom
10 g finhackad dill eller efter tycke så det ser lagom ut
Blanda allt, kyl, och ta fram när du är redo!
Tårtans tillverkning:
12 skivor formfranska, kantskurna
Bregott som du tar fram i god tid så du kan stryka ett riktigt tunt lager på alla brödskivor. Det hindrar tårtan från att bli saggig! (Saggig är ett talande och bra ord!)
Smöra alla brödskivor med ett tunt lager Bregott. Lägg tre brödskivor bredvid varandra och bred på ett lager kaviarröra. Lägg på tre brödskivor och bred på hela skinkröran. Tre brödskivor på det och därefter räkröran. Tre brödskivor på det och bred resten av kaviarröran runt och över hela tårtan. Plasta in och ställ i kylen till nästa dag.
Garnering
Ös allt vad du har, t.ex
kallrökt lax
räkor
isbergsallad
kokt ägg, skivat
stenbitsrom
citron, jag är noga med att citronen inte hamnar på laxen som då får en ”kokt” koncistens.
dill
gurka, tunna skivor som får klä tårtan runt om.
tomat
ost
Kläm på så mycket som möjligt på tårtan utan att det ramlar av! Garnera gärna med sallad runt fatet.
Smörrebröd; släng dig i väggen!
Kaviarröra
Skinkröra
Räkröra
Vi snålade med pålägget eftersom vi bara var två som skulle äta.
Edit: Ytterligare en dag senare så ser den ut så här innuti. Saftig och fin!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...