Direktlänk till inlägg 29 juni 2010
En köttfärssås som är god och lättlagad men tar lite tid. Det är burksvampens fel att det tar sådan tid men det är den som ger tuggmotståndet som jag/vi gillar.
Ha till hands:
1 burk skivade champinjoner
smör
1 gul lök, hackad
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
500 g köttfärs
1 burk hela eller krossade tomater
2 dl vatten
1 dl ketchup
1 buljongtärning, ekologisk
nymalen svartpeppar
oregano
1 tsk balsamvinäger
ett par stänk D’Elidas chilisås eller Tabasco
pressad vitlök
salt
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Öppna burken med champinjoner, häll av spadet, skölj svampen i vatten och lått rinna av ett bra tag.
Starta upp medelvärme under en gryta, lägg i svampen och låt den ånga av sig vätskan. Klicka i smör och låt svampen, under omrörning, svettas och lida länge. Du hör att svampen kvider i grytan. Om inte, höj värmen lite.
Efter ca en halvtimme eller mer, när du känner en tydlig nötaktig doft, har du i löken/vitlök och ytterligare en klick smör.
Låt detta gotta sig tills löken är smått genomskinlig. Höj värmen och tillsätt tomatpurén, rör runt ett tag så den blir brynt.
Smula ner färsen och se till at den blir brynt.
Ha i tomaterna på burk, vattnet, ketchupen, buljongtärningen och svartpeppar.
Låt detta puttra på svag värme utan lock, gärna 1-2 timmar, men mindre om du har bråttom. Ha i mer vatten om det börjar se torrt ut.
Smaka av med oregano, balsamvinäger, D’Elidas, pressad vitlök och salt. Pytsa i grädden, låt det hela få ett uppkok, smaka av igen och servera med nykokt pasta och härlig sallad! Skitgott!
Mums! Häll i grädden nu! Om du vill.
Men inte utan sallad!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...