Direktlänk till inlägg 4 juli 2010
Börja med att blötlägga 30 g torkade trattkantareller i så lite vatten som möjligt. Det ska helst bara vara så mycket som svampen suger upp. Jag lät mina ligga i blöt ca en timma.
20 g till köttfärslimpan och 10 till såsen. Häll av det eventuella spadet, hacka dem och dela av 1/3 till såsen, resten smörsteker du och låter svalna. Samtidigt så skalar och kokar du tre medelstora potatisar som du också ställer att svalna, för att pressas till köttfärslimpan.
Skala även potatisen till moset så har du det klart.
Jag serverar köttfärslimpan med potatismos, grönsaker och svartvinbärsgelé.
Köttfärslimpa 6-7 (8?) personer
20 g torkade trattkantareller, blötlagda, hackade och smörfrästa
750 g nötfärs
3 kokta potatisar, pressade
1 ½ gul lök, finhackad
1 ägg
1 msk viltfond, Fond du chef från Knorr
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 klyftor pressad vitlök
1 tsk salt
drygt ½ tsk nymalen svartpeppar
1 dl vatten
Till formen:
smör
1 ½ gul lök, klyftad
Ugn 200° ca 1 tim
Blanda allt ordentligt till färsen. Ställ den att fundera på livet ett tag så smakerna får bli kompisar. Smörj en större eldfast form och forma färsen till en limpa där i. Smek lite på sidorna med vatten så limpan får en jämn yta. Strö den klyftade löken längst sidorna och ställ formen i mitten av ugnen i 20 minuter.
(Nu kan du börja med såsen)
Ta ut formen och häll någon dl vatten över limpan. Klicka ut lite smör här och där längst ryggen på limpan. In i ugnen igen i 20 minuter.
(Nu sätter du på potatisen)
Ta ut formen och ös med vätska som bildats runt limpan. Låt stå i ugnen 20 minuter till. Klart! Fast det blir ännu bättre om du öser limpan lite även emellan 20-minuterspassen.
Sås (det blev lite snålt så du kan gott öka på med 50 %)
De 10 g trattkantarellerna som blötlagts och hackats. Alltså de du la undan förut, i början av receptet.
2 finhackade schalottenlökar
1 msk smör
3 dl vatten
3 dl vispgrädde
2-3 tsk viltfond, Fond du chef från Knorr
1 tsk ädelost
nymalen svartpeppar
sky från köttfärslimpan
lite redning av vatten blandat med vetemjöl
Smält löken och svampen i smöret. Låt det fräsa ett bra tag utan att det tar färg. Tillsätt vattnet och låt det koka in ett tag. Ha i fond, grädde och ädelost och låt det hela puttra ihop. Smaka av med svartpeppar. Tillsätt med grädde eller annat om det behövs. Häll även i sky från köttfärslimpan. Red såsen till lagom konsistens och låt den småsjuda några minuter så du ser att den blir bra på alla sätt. Smaka av såsen med salt, den bör nu vara helt fantastiskt god!
Undertiden du pysslat med köttfärslimpan och gjort såsen så har du väl kokat potatisen. Allt ska ju alltid göras på en gång!
Gör nu moset och servera det hela med något grönsaksaktigt! Och svartvinbärsgelé.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...