Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 25 augusti 2010

Recept: Kycklingpajen

Av Lena - 25 augusti 2010 22:31

Sonen fick ju önska maträtter han ville att jag skulle laga när han hälsar på mig nu. Kycklingpajen är han uppväxt med och när jag gjort ”röran” att ha sa han att det luktade barndom. Jag gjorde den oftare förr eftersom min sambo inte är så förtjust i den. Det enda sambon gillar med pajen är vitlöken och champinjonerna. Fast sonen och jag älskar hela pajen! Jag kan ta en bit paj ur kylen (om det är någon paj över) och äta när jag råkar passera köket. Sambon fick dock sin favoritsallad till maten.

Jag har skrivit om pajen förut men då skrev jag bara av mitt recept. Nu har jag lagat den och tagit för många bilder. Lägger ut dem alla!


Ta fram smördegsplattorna en halvtimme före du ska kavla dem.


Kycklingpaj av smördeg

200 g (en stor burk) hela champinjoner

1 msk smör

250 g smålök. Jag tar schalottenlök

1 grillad kyckling, delad i munsbitar. Köp gärna en nygrillad för den är lättare att bena ur än en som kallnat helt

3 dl crème fraiche

3 tsk vanlig svensk senap

4,5 msk Heinz chilisås, som jag tycker är godast av de milda

1 stor pressad vitlöksklyfta

1 tsk grovmalen svartpeppar

4 plattor smördeg

1 uppvispat ägg

Gör så här:

Skala löken. Om du lägger den i ljummet vatten i 10-15 minuter så blir den lättare att skala.

Häll av svampen och låt den torka i varm gryta någon minut. Ha i smör och låt svampen brynas under tiden du klyftar löken. Ha i löken och låt den brynas med ca 10 minuter. Rör ner kycklingen och låt den gå med en stund. Sätt ugnen på 200°

Blanda i resten i grytan och låt det hela puttra en stund. Ställ åt sidan.

Mjöla en skärbräda och kavla ut två plattor smördeg och lägg omlott i en lagom form. Pensla lite med det uppvispade ägget i skarven.

Förgrädda en stund så plattorna blir aningens gräddade.

Fördela kycklingröran i formen. Kavla ut de två andra smördegsplattorna och lägg omlott över formen. Peta ner kanterna och pensla lite inne i skarven mellan plattorna och sedan hela pajen.

Grädda i 20-25 minuter, tills pajen blivit gyllenbrun.


Servera med ett gott vin och en sallad


   Blötlägg löken innan du skalar


   Allt som ska brynas


   Först i med svampen


   sedan i med löken


 och sedan kycklingen. Och sedan resten. 


   Förgräddad botten, fyllning och halva locket


   Klart!


   Jag sa aldrig att pajen var vacker! Sköldpadda?

 
 
Trollpackan

Trollpackan

28 augusti 2010 20:23

Hmmm...jaa...sköldpadda.

http://www.trollpackan.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

29 augusti 2010 00:06

Hm!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

malin

10 oktober 2010 00:26

Hej
Pajen blev skitgod! Som vanligt. Det är som att äta sig tillbaka till sin barndom. Du borde dock ha en kategori som heter klassiker så det blir lätt att hitta gamla godingar. Puss

 
Lena

Lena

10 oktober 2010 00:45

Malin: Maila mig och tala om vad du vill ha i kategorin "klassiker".
Kram o puss!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards