Direktlänk till inlägg 6 september 2010
Min mammas palt är bäst och så är det bara! Hota mig gärna med en brevbomb och se om jag viker en tum! NÄ! Se där!
Jag var hos MIN mamma och fick inte laga palt. Nä, hon har det i fingertopparna och släpper inte till. Men fota, mäta och väga fick jag. Minsann! Jag fick inte besudla hennes palt med egna idéer. Det är ju självklart för annars är det ju inte min egen mammas palt! Så nu delar jag med mig av världens bästa paltrecept gjort av världens bästa mamma! Hon gör numera palten på dinkelmjöl eftersom det både blir godare och nyttigare.
Vissa kallar det pitepalt, norrlandspalt eller potatispalt men för mig är det helt enkelt och bara PALT. Det här ÄR palt! Älska!
PALT
350 g rimmat fläsk med svål
1,3 kg oskalad potatis. Mandelpotatis helst men i vilket fall vinterpotatis för färsk blir int’ bra.
200-300 g dinkelmjöl (beroende på hur blöt potatisen är)
1 ¾ tsk salt
Gör så här:
Skär bort fläskets svål från fläsket. Lägg svålen i (stor gryta):
2,5 liter vatten
1, 5 msk salt
Koka upp och låt sjuda.
Tärna fläsket. Ta samtidigt bort det allra fetaste på fläsket och lägg det i grytan med vatten. Du har väl inte glömt lägga svålen i grytan?
Kör potatisen genom köttkvarnens finaste hålskiva. Annars, finriv den.
Pressa ur så mycket vätska som möjligt. Nej, inte så du blir blå och potatisen omvandlas till torrflingor! Potatismassan ska vara formbar men ändå falla sönder. Eh?
Rör i saltet. Blanda i mjölet lite i sänder tills massan är jättekletig men med nöd och näppe går att forma med blöta fingrar. Le! Nu har du fått till det!
Ha en skål vatten i beredskap som du hela tiden doppar fingrarna i under tiden du jobbar. Kleta ut en näve smet i handen och lägg en klutt (> 1 msk?) tärnat fläsk i mitten. Slut till smeten som nu omvandlas till en palt. Kleta runt med vattenblötta fingrar så palten är tät och inte har ihåligheter. Done!
Sänk nu ner palten i det sjudande vattnet med en hålslev eller träslev.
Gör om det hela tills smeten är slut. Känn nu försiktigt efter med sleven att ingen palt har fastnat i botten så det går hål på den.
Efter att sista palten gått i grytan så låter du dem sjuda, ej koka, i ca 40 minuter.
Servera med smör och salt (och dessutom med lingonsylt till de otrogna)!
Njuuuuuuuuut!
Vissa förordar skumpa till men det enda rätta är iskall mjölk! Punkt slut.
Blir det några över? Tärna och stek i smör! Gudagott!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...