Direktlänk till inlägg 9 september 2010
Den svenska blomkålen är så fin! Att steka en god falukorv och servera med härlig blomkålsstuvning kan aldrig bli fel! Klassisk husmanskost minsann!
Blomkålsstuvning för 3-4 pers
350-400 g blomkål (huvudet vägde 450 g där de flesta kraftigaste och fulaste bladen blev bortrensade)
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1-2 dl blomkålsspad
½ - 1 salt
ca 1 krm nymalen vitpeppar
Skölj blomkålen och bryt den i pyttesmå buketter. Skaften tärnas smått. Ta även med mindre blastblad om de är fina. Koka i 5-8 minuter, tills den är nästan mjuk, i lättsaltat vatten som nätt och jämt täcker. Häll av spadet men spara ett par deciliter till stuvningen.
Smält smöret, rör ner mjölet, tag av från plattan och rör tills det är krämigt. Tillsätt 1 dl blomkålsspad och rör tills det är slätt. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och vispa i mjölken lite åt gången under ständig omrörning i botten. Tillsätt ½ tsk salt och vitpepparn. Låt koka upp, rör i botten, och låt den småsjuda på mycket låg värme i 15-20 minuter.
Smaka av med salt och peppar, ha i blomkålen och låt allt få ett uppkok.
Servera med stekt falukorv och kokt potatis. Eller något annat du tycker passar till.
Små buketter! Mindre än det ser ut som.
Mumsigt och gott! Kunde ju strött över hackad persilja
men det var ändå ätbart!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...