Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 13 september 2010

Kantarell- och Västerbottenpaj

Av Lena - 13 september 2010 23:21

Så här i svamptider får man njuta lite! Kantarellpaj är gott och med godast ost blir den bäst!


Kantarell- och Västerbottenpaj

drygt 1 liter färska eller ca 3-4 dl förvällda gula kantareller

1 gul lök

smör

3 ägg

3 dl gräddmjölk (fullfettsvarianterna)

2-3 dl riven Västerbotten

1 tsk salt

nymalen vitpeppar

ca 1 dl finhackad gräslök

Gör först pajdegen enligt konstens alla regler. Den här gången gjorde jag degen på siktat dinkelmjöl. Nyttigt och gott.

Förgrädda pajen. Pensla gärna pajbotten med uppvispat ägg 5 minuter före den är klar och ställ in i ugnen igen. Då är risken mindre att bottnen blir uppblött av fyllningen.

Fyllningen:

Rensa svampen om den är nyplockad. Dela den i mindre bitar och fräs svamp och lök i smör tills det fått färg. Salta och peppra lite.

Är svampen färsk får du låta den vätska av sig i stekpannan innan du har i löken och smöret.

Vispa lätt ihop ägg och vätska samt tillsätt salt och peppar. Rör ner osten och gräslöken.

Fördela svamp/lökröran i pajskalet och häll över äggstanningen. Se till att osten kommer jämnt och inte i ett hörn av pajen.

200° ca 20 minuter tills den fått fin färg. Skaka till ugnen så du ser att den har stelnat.


  

 
 
Donna Pina

Donna Pina

14 september 2010 12:04

Åh, så gott det låter!

http://idonnapinaskok.wordpress.com

 
Lena

Lena

14 september 2010 12:33

Lite gott behövs på tråkiga måndagar :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards