Direktlänk till inlägg 13 september 2010
Så här i svamptider får man njuta lite! Kantarellpaj är gott och med godast ost blir den bäst!
Kantarell- och Västerbottenpaj
drygt 1 liter färska eller ca 3-4 dl förvällda gula kantareller
1 gul lök
smör
3 ägg
3 dl gräddmjölk (fullfettsvarianterna)
2-3 dl riven Västerbotten
1 tsk salt
nymalen vitpeppar
ca 1 dl finhackad gräslök
Gör först pajdegen enligt konstens alla regler. Den här gången gjorde jag degen på siktat dinkelmjöl. Nyttigt och gott.
Förgrädda pajen. Pensla gärna pajbotten med uppvispat ägg 5 minuter före den är klar och ställ in i ugnen igen. Då är risken mindre att bottnen blir uppblött av fyllningen.
Fyllningen:
Rensa svampen om den är nyplockad. Dela den i mindre bitar och fräs svamp och lök i smör tills det fått färg. Salta och peppra lite.
Är svampen färsk får du låta den vätska av sig i stekpannan innan du har i löken och smöret.
Vispa lätt ihop ägg och vätska samt tillsätt salt och peppar. Rör ner osten och gräslöken.
Fördela svamp/lökröran i pajskalet och häll över äggstanningen. Se till att osten kommer jämnt och inte i ett hörn av pajen.
200° ca 20 minuter tills den fått fin färg. Skaka till ugnen så du ser att den har stelnat.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...