Direktlänk till inlägg 18 september 2010
Jag fick ett mail med frågan om jag ville provsmaka lite vin, och det ville jag så klart! Vi dricker sällan starksprit men vin – det tycker vi om! Mycket! Framför allt rödvin men vitt och rosé slinker absolut ner när det passar.
Nu var det viner från Australian Wine Club jag skulle få prova och det var väldigt spännande. Det kallas visst ”produktplacering” ;) och jag är inte tvungen att skriva om det om jag inte vill, men det vill jag.
Deras viner, i alla fall vissa, ligger någon prisnivå över vad vi normalt köper ”till vardags” så det var extra intressant att smutta på sådana droppar.
Nu är inte jag en person som klarar av att bedöma ett vin med ord som jordigt, spelar på tungan, unga fötter, hint av lönnlöv eller ”lägger sig som en tvålhinna på halsmandlarna” så jag skriver helt enkelt bara vart på skalan ”i den prisnivån” som jag och sambon tycker vinet hamnar.
Det lär ju räcka, för mer förfinade bedömningar har redan gjorts av andra. Dels är vinerna bedömda av personer som är prenumeranter av vinerna, dels av en del bloggare som också har provat.
Här kommer information + vår åsikt om tre pavor vin som alla innehåller 75 cl:
Först ut...
Fire Block Old Vine Shiraz 2007, 165 kr, 14,5 %, skruvkork, druva: 100 % shiraz
Vinprovningsinformation
Doften är fullspäckad med sötmogna bär, choklad, vitpeppar och kryddor.
Smaken är ungdomlig men balanserad med mycket av allt!
Smak av choklad, mogna bär och balanserade tanniner.
Servera något under rumstemperatur, mellan 18-20°C
Översikt
Vad som ursprungligen var en liten vingård planterad kring en järnvägsstation (rankorna växte i brandgatan kring järnvägen, därav namnet) har blivit en av våra medlemmars absoluta favoritproducenter.
Denna old vine shiraz är gjord på vinrankor som planterades i början av 1900-talet
ger ett ungdomligt, kraftfulltvin med massor av smak.
Vi säger:
Mycket gott i sin prisklass! Behöver luftas så klart men tar sedan slut fortare än en gris blinkar även om man tycker att man smuttar så försiktigt. Hm! Smakrikt och fantastiskt gott! Detta vin kommer jag att beställa fler gånger.
Mycket prisvärt, som sagt, så detta vin ger jag och min sambo 5 guldkantade korkar av 5!
Har en flaska kvar som jag tittar snett på varje dag! Har bestämt mig för att spara en flaska för att bjuda en god vän och nu får vi se om jag har karaktär nog att klara det? Tveksamt!
Andra bloggare om vinet: Veckans Middag, Receptomaten och Smaskens
5 av 5
å sen kommer...
Gran Familia Rioja 2008, 125 kr, 12,5 %, vanlig kork av kork, druva: 90% tempranillo, 10% gracianico
Vinprovningsinformation
Doften är lång och balanserad med klassiska toner, ek, vanilj, dill och röda, mogna bär. Smaken är balanserad och lång med mjuka tanniner, röda bär, körsbär och chokladiga ektoner. Serveras något under rumstemperatur, mellan 18-20˚C
Översikt
Svenskar har länge älskat de smakrika och eleganta vinerna från Rioja och det faktum att de är lika bra till mat som till prat (en sanning med viss modifikation - en del viner kräver sin maträtt). Gran Familia är ett höjdarvin som bjuder på en riktig smakupplevelse.
Vi säger:
Väldigt gott i sin prisklass. Smakar Rioja helt enkelt och tydligt, punkt slut! 4 av 5 korkar får det och ett vin jag kan tänka mig att köpa igen. Skulle ha fotat vinet men då var det slut. Talande? Japp!
Andra bloggare om vinet:
å sist men inte mindre i kommer ...
Blue Pyrenees Chardonnay 2007, 153 kr, 13 %, Stelvin skruvkork, druva: 100% chardonnay
Vinprovningsinformation
Doften har en hel del citrus, rostade cashewnötter och autolyskaraktär. Smaken har massor med vit persika, äpplen, nötiga toner och en bra balans och längd. Serveras Svalt, mellan 10 och 12°C
Översikt
En väldigt öppen och skön Chardonnay som har all charm från den nya världen kombinerad med gamla världens återhållsamhet, en paradox som måste provas! Frukten som använts kommer från Blue Pyrenees bästa Estatevinodlingar och vinet har lagrats 12 månader på ekfat. Servera gärna till stekt fisk eller grillad kyckling.
Vi säger:
Ett vin vi inte blev så förtjusta i. Sambon ville inte dricka upp det han hade i glaset, så jag tog hans så klart! Tycker inte om alkoholmissbruk!
Vinet fick mig att associera till smaken av kräftlag. Eller en kräfta som inte är så god. Sista glaset ur flaskan smakade dock bättre men det kan ju ha lite olika orsaker. Mycket beror ju på vad man ätit/druckit före, alltså hur smaklökarna har gjort sig redo. Vi hade tagit en ostbit av mildare karaktär.
Detta är inte ett vin vi återkommer till, oavsett pris.
För övrigt så
Har läst mig till att en bra regel är att man tar ut det vita vinet ur kylen (minst) en halvtimma innan man dricker det och det röda ställer man in i kylen en halvtimma innan man ska dricka det.
Skulle jag aldrig med rödvin! Jag vill aldrig ha det röda svalt på något sätt. Jag vill inte känna någon temperatur alls när jag får det i munnen. Nä, jag blir aldrig utnämnd till vinkännare, men gott är det tycker jag!
Vinerna de har är intressanta och har man en plånbok med ett extra fack kan man få många trevliga upplevelser!
Anm. Kommer att uppdatera blogginlägget när andra bloggare skrivit mer om dessa viner. Om du nu undrar.
SKÅL!
Du får fri frakt om du beställer före sista september om du använder koden: 4C8505AC6A9E2
OBS! Fri frakt gäller de 10 första som beställer!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...