Direktlänk till inlägg 24 september 2010
Vad som själva jag tycker är att jag inte vill ha en massa E-nummer i maten jag köper men alla tycker inte som jag gör. Alltså; jag vill inte ha onödiga E-nummer! Jag sa inte att jag är emot alla E-nummer! Många E-nummer är ju faktiskt naturliga/nödvändiga tillsatser.
Att sedan tillverkarna har börjat kalla sina tillsatser för dess riktiga namn för att dölja att det är E-nummer är en annan sak. Men det vet ju alla! Eller?
Jag försöker undvika onödiga tillsatser i möjligaste mån men vissa (få) saker jag köper regelbundet (klarar mig inte utan) har just dessa. Där önskar jag att fler tillverkare tänkte om. Tack och lov så har många redan tänkt om.
Det var ju därför som den grillade kycklingen från ICA inte smakade så mycket längre. Borde jag tipsa dem om sellerisalt?
Man KAN faktiskt få mat att smaka bra utan smakförstärkare!
Man KAN ju ta till råvaror i sin matlagning som torkade trattisar, torkad shiitake (och annan torkad svamp), fisksås, selleri, sardeller, parmesan och andra naturliga smakförstärkare och få till de där smakerna som lyfter maten ett par eller tre snäpp!
Lista på E-nummer från ”Äkta vara” får du här om du orkar läsa. Den är lång.
Alltså, de flesta tillverkare tänker om och rensar sina gamla produkter från E-nummer. Dafgård är ett exempel på företag som rensar i innehållsförteckningen. Eller, i alla fall försöker.
Vad som förskräcker är att vissa företag som tar fram nya produkter fortfarande tillsätter smakförstärkare. OLW, med nya ”Mysmatchen” är ett exempel. Tar man fram nya smaker på chips så må man väl för bövelen hitta sätt att få dem att smaka utan att tillsätta glutamat och jästextrakt! I dessa tider? Skäms!
Ja, ja, tjaaata! Detta (om nummer) har sagts förr men jag måste få säga det ändå. Läs på maten redan i butiken, innan du får dig ett nummer för mycket med dig hem!
Gå runt i din livsmedelsbutik och plocka bland varor som ska ge en extra skjuts åt din mat. Buljonger/fonder, blandkryddor och annat. Kolla även på pulversoppor, färdigmat på burk och andra ”genvägar”.
Du hittar så mycket skit i maten att du går raka vägen till grönsaksavdelningen och gör dig en sallad! Du lagar till en måltid med protein, kolhydrater och annat nödigt du köper färskt och utan tillsatser. Även om du inte köper KRAV-märkt av allt så får du ändå en god måltid utan syntetiskt framställda konstigheter och sitter nöjd.
Tar du ett glas ekologiskt vin till så känns det ännu bättre. Efter maten tar du en kopp fairtrade kaffe med fairtrade socker i och då är ännu nöjdare! Skitnöjd! Fast disken e kvar!
Men alla nummer är inte av ondo!
Klicka på bilden och läs!
Marie-Louise Danielsson har även sagt annat förståndigt här!
Henne vill inte jag bjuda på middag i alla fall!
Hon skulle inte leta E-nummer i maten utan hon skulle topza
toastolsknoppen och DÄR skulle hon hitta massor av onödiga och farliga tillsatser!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...