Direktlänk till inlägg 27 september 2010
Lördag kväll är en bra pajkväll! Om man gör pajskalet dagen före så blir det plätlätt att slänga ihop maten och få tid för allt annat man vill, ska eller måste. Den här pajen är en variant av en liknande jag gjort förr men utan svarta oliver i (som vi inte tycker om varma) utan bredvid samt lite mer feta och ett par tomater extra om man vill. Jag tog 150 g soltorkade tomater den här gången och sambon sa att pajen smakade lite russin. Hm! *host* Så 100-125 g som det står i receptet är alldeles, alldeles lagom.
Nu gör jag pajskalet på hälften siktat dinkel och hälften vetemjöl så blir det lite fylligare och nyttigare men lite mindre knaperkrispigt. Smaksak.
PAJEN:
Fyllning:
100 g mellanlagrad, ost, riven
150 g Fetaost, tärnad
100-125 g soltorkade tomater, strimlade
Äggstanning:
4 ägg
4 dl gräddmjölk (valfritt hur mycket av varje, jag tar 50/50)
salt & nymalen svartpeppar
½ -1 tsk torkad timjan
Sprid ut den rivna osten i det förgräddade pajskalet. Sprid ut de soltorkade tomaterna.
Vispa ihop äggstanningen och häll över. Strö över fetaosttärningarna.
Grädda i 200° i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills stanningen stannat och pajen fått färg. Kolla om stanningen har stelnat genom att trycka till spisen hårt. Gungar maten får du låta den gå ett tag till!
Servera med en god sallad, förslagsvis med svarta (nyurkärnade) oliver i. Strö gärna lite färska örter över pajen just före servering.
Eftersom pajdeg kräver lite tid och ork så ska det till ett glas rött!
Före gräddning
Efter gräddning
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...