Direktlänk till inlägg 28 september 2010
Bara ordet ”Kroppkakor” får mig att undra? Vart kommer namnet från och när/var/ hur och i så fall, varför döptes de till detta? De ser inte ut som kakor och inte är de gjorde på någon kropp.
Kan någon reda ut detta åt mig? (I bakhuvudet får jag tankar på tyska språket men jag har väl för en gångs skull fel? )
Edit (13-01-30): Faktioder om kroppkakor och palt
Hur som helst så var det just kroppkakor jag gjorde till middag idag. Jag var lite fundersam över hur de skulle bli mottagna, framför allt av sambons 10-årige son (snart 11).
Nu gör jag ju inte några vitgråa (halvslemmiga) klumpar utan längder i långpanna som serveras i skivor eller bitar. Utseendemässigt är det en stor skillnad till det bättre och smakmässigt är detta också bättre för den som inte är van eftersom det blir mer fyllning per portion.
Och jag säger bara; den här fyllningen är en dröm. Byt gärna ut fläsket mot mer isterband!
Sambon skällde på mig över att jag inte gjort detta åt honom tidigare. Vi har ju bara varit ihop i sju år så vaddå!
Sambons son sa helt enkelt; ”Lena, nu har du gjort det igen”, och åt tre portioner! Han är min största beundrare!
Alltså, det är så jättegott! Laga, ät och njut! Du lär inte ångra dig! Jag slår vad!
Man läser överallt att man inte ska lägga ut bilder på en matblogg om bilderna inte ser aptitretande och/eller vackra ut. All mat är inte vacker, framför allt inte just när man håller på att kletar ihop den. Och inte alltid när den ligger på tallriken heller.
Okej! Jag varnar härmed känsliga läsare för bilderna som dyker upp längre ner här! Scrolla inte!
Kroppkakor i långpanna 4 portioner
1,1 kg potatis
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning (den här gången):
200 g rimmat fläsk
1 paket bacon
1 lite större gul lök
1 isterband
nymalen vit- och svartpeppar
Så här gör du:
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, ånga av den, pressa den och låt den svalna.
Fintärna fläsket, finstrimla baconet, finhacka löken och ta skinnet av isterbandet.
Bryn fläsk och bacon tills fettet smält, ha i löken och låt allt fräsa tills löken är mjuk. Mosa i isterbandet och låt allt fräsa till det fått lite färg. Mal några ordentlig varv med både vit- och svartpeppar.
Den pressade potatisen: blanda i äggen, mjölet och saltet med lite snabba rörelser. Smaka av salthalten.
Ugn: 200°
Smöra en långpanna och forma två längder av ”potatissmeten” däri. Blöt händerna så går det lättare.
Gör en ränna i smeten och fördela fyllningen där. Blöt händerna och för ihop smeten igen så du täcker det hela, som en köttfärslimpa. Pensla med vatten och täck med aluminiumfolie.
In med härligheten i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt kroppkakelängden vila några minuter innan du skivar den. Den är väldigt kletig när den är het men blir lättare att skära i efter en stund.
Servera i skivor med (skirat) smör, salt (inte flingsalt), lingonsylt och råkostsallad. Råkostsalladen äter man före eftersom man inte vill bli störd av en massa gröna strimlor och strån när man njuter av denna underbara rätt.
Inte för lite fyllning!
Nej, läckert ser det inte ut nu!
Med lingonsylt till de förvillade
Själv föredrar jag att bara ha smör och lite salt
Man dricker iskall mjölk till
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...