Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 29 september 2010

Fänkålssåsen som gav sambon ståpäls!

Av Lena - 29 september 2010 20:00

Pickipicki-Tina har smugit på sin blogg med en fänkålssås som hon sagt var så god. Nu har hon äntligen måttat ihop receptet och jag var inte sen att kasta mig i grönsakslådan där det låg en fänkål!

Om vi säger så här; Jag gjorde såsen men var osäker på vad sambon skulle tycka, även om jag själv föll som en fura rätt i kastrullen!

Bästa sättet att inte få obehagliga överraskningar är ju att förekomma dem. Jag ropade på sambon att han skulle komma och smaka av salt och peppar på en sås. Han får en sked, lyser upp, och visar upp sin arm. Han har gåshud och ståpäls! Och frågar om man äta den som soppa.

Enda problemet var att den tog slut. Sambon fick inte många droppar i sin matlåda för vi alla, sambon, hans son och jag tog om av såsen efter halva tallriken. Sambons son blev nämligen lika förtjust han.


Jag serverade såsen till ugnsbakad lax, kokt potatis och grönsaker. Det sa Tina att man skulle och jag kan vara väldigt lydig när det vill sig.

Min sambo frågade om han fick slicka tallriken men där går gränsen! Det finns slickepottar i köket.


Här är the recept:


Kockens fänkålssås
0,5 gul lök
1 fänkål
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk smör
salt, peppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Ansa fänkål och dela i mindre bitar, tillsätt fänkålen till löken. Låt fräsa ytterligare litegrann och tillsätt därefter vatten och buljong. Låt koka ordentligt tills fänkålen är mjuk. Mixa såsen slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, vispa ner creme fraiche och värm såsen. Smaka av med en nypa salt och lite peppar.

Tips
Servera såsen till ugnsbakad lax och kokt potatis. Skär färsk lax i portionsstora bitar, salta, vitpeppar. Ugnsbaka mitt i ugnen i 170 grader i 13-15 minuter.

 

   Bilden är lånad av Tina utan att fråga men jag tror inte hon misstycker.

Om du klickar på bilden kommer du direkt till hennes sida med hennes såsinlägg!


 
 
@Receptomaten

@Receptomaten

29 september 2010 21:23

Oj oj, nu var vi till fänkålet igen. Jodå, vi hade en i kylen men den dog för att vi inte visste hur vi skulle göra. Nu & nästa gång vet vi :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

29 september 2010 21:37

En uppenbarelse! Jag lovar att såsen blir en uppenbarelse! Fänkål och lax är ett äktenskap instiftat i himmelen och denna såsen får änglarna att sjunga!
Oj! Nu blev jag både religiös och poetisk ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
tina

tina

29 september 2010 22:13

Haha! I det röda köket får man faktiskt slicka tallriken när maten är riktigt god...! Och det har nog hänt mer än en gång vad gäller just den här såsen! :-P

http://www.pickipicki.se

 
Lena

Lena

29 september 2010 22:18

Jo, men du förstår, vi har ett kök i blått ...
:-P

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

1 oktober 2010 09:01

Alltså fänkål och jag har aldrig varit riktigt goda vänner. Jag hade en sambo en gång som hade en tendens att ha fänkål i allt, det kan ha med det att göra. Men igår var jag ju på vinprovning och du ingick det inlagd/syltat fänkål till en av smårätterna och det var ju jättegott!

Så nu sitter jag här i mitt kök med två recept rikare och tummar på min nyinköpta fänkål!

Ole, dole, doff...

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

1 oktober 2010 10:08

Lax och fänkål är ju hur bra som helst ihop! Frågan är vad du har för recept!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards