Direktlänk till inlägg 29 september 2010
Pickipicki-Tina har smugit på sin blogg med en fänkålssås som hon sagt var så god. Nu har hon äntligen måttat ihop receptet och jag var inte sen att kasta mig i grönsakslådan där det låg en fänkål!
Om vi säger så här; Jag gjorde såsen men var osäker på vad sambon skulle tycka, även om jag själv föll som en fura rätt i kastrullen!
Bästa sättet att inte få obehagliga överraskningar är ju att förekomma dem. Jag ropade på sambon att han skulle komma och smaka av salt och peppar på en sås. Han får en sked, lyser upp, och visar upp sin arm. Han har gåshud och ståpäls! Och frågar om man äta den som soppa.
Enda problemet var att den tog slut. Sambon fick inte många droppar i sin matlåda för vi alla, sambon, hans son och jag tog om av såsen efter halva tallriken. Sambons son blev nämligen lika förtjust han.
Jag serverade såsen till ugnsbakad lax, kokt potatis och grönsaker. Det sa Tina att man skulle och jag kan vara väldigt lydig när det vill sig.
Min sambo frågade om han fick slicka tallriken men där går gränsen! Det finns slickepottar i köket.
Här är the recept:
Kockens fänkålssås
0,5 gul lök
1 fänkål
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk smör
salt, peppar
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Ansa fänkål och dela i mindre bitar, tillsätt fänkålen till löken. Låt fräsa ytterligare litegrann och tillsätt därefter vatten och buljong. Låt koka ordentligt tills fänkålen är mjuk. Mixa såsen slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, vispa ner creme fraiche och värm såsen. Smaka av med en nypa salt och lite peppar.
Tips
Servera såsen till ugnsbakad lax och kokt potatis. Skär färsk lax i portionsstora bitar, salta, vitpeppar. Ugnsbaka mitt i ugnen i 170 grader i 13-15 minuter.
Bilden är lånad av Tina utan att fråga men jag tror inte hon misstycker.
Om du klickar på bilden kommer du direkt till hennes sida med hennes såsinlägg!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...