Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010

Majssoppa med hetta och vitlöksbröd

Av Lena - 1 oktober 2010 21:36

Burkmajs är en stapelvara som alltid finns hemma. Jag hade för många burkar på hyllan och gjorde soppa på ett par. Oj, vad gott det blev! Mumsigt med hetta! Kanske lite för mycket hetta för en del men då kan man ju minska på D’Elidas.


Majssoppa med hetta

 

1 gul lök

1 större vitlöksklyfta

2 msk smör

2 burkar majs (ca 560 g avrunnen vikt)

8 dl vatten

2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong

1 msk D’Elidas (går i värsta fall att ersätta med Tabasco med jag är osäker på mängden)

1-2 tsk rökt paprikapulver

½-1 tsk salt

några varv svartpeppar

1 dl crème fraiche

1 dl vispgrädde

 

Så här gör du:

Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör utan att de tar färg. Tillsätt en nypa salt så håller det sig utan att bli brynt. Ca 10 minuter på låg värme tar det.

 

Häll i majsen, vattnet, buljongtärningarna, D’Elidas, paprikapulvret och salt. Låt koka upp så pass att buljongtärningarna smälter.

 

Häll soppan i mixer eller använd mixerstav. Den ska inte bli helt slät utan ”grynig” med lite tugg i.

Häll den tillbaka i kastrullen och koka upp med crème fraiche och grädde. Smaka av salt och styrka.


Servera med frasiga vitlöksbröd och en iskall öl!


  

 
 
Majsan

Majsan

1 oktober 2010 22:07

Men inte visste jag att löken inte blir brynt om man tar i en nypa salt! Varje dag lär man sej minsann nåt nytt här :)
Majssoppa lät himla gott, det ska jag prova nån gång.

Ha en alldeles alldeles underbar helg!

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

1 oktober 2010 22:10

Det om saltet har jag sagt förr! Du har väl inte läst min blogg tillräckligt noga! :(
;) *skoja*
Majssoppa är himla gott.
Ha själv en alldeles, alldeles fantastisk helg!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Karin W.

Karin W.

2 oktober 2010 00:08

Inte heller jag hade hört talas om att lök som saltas inte blir brynt.

Tack förresten för kommentaren på min blogg. Du har fått ett svar på din fråga.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 00:15

Hej Karin!
Väldigt praktiskt eftersom vissa rätter får smaken förstörd om löken blir brynt.

Kilar genast över till din blogg och läser svaret :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
gourmetodling & kökshemligheter

gourmetodling & kökshemligheter

2 oktober 2010 06:42

Majssoppa är något som jag inte ätit tidigare, ser mycket gott ut och ska såklart provas ;-)

http://www.gourmetodling.com

 
Karin W.

Karin W.

2 oktober 2010 10:59

@Lena: Får du tag på färska strömmingsfiléer? Testa dem i så fall. Jag tror att det blir jättegott.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 11:05

Gourmetodling: Du som har så härliga grönsaker har ändå missat något! Mycket gott!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 11:07

Karin W:
Strömming heter ju sill i halva landet och visst finns det här! Detr kanske kan funka. Tack för tipset!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Karin W.

Karin W.

2 oktober 2010 13:11

@Lena: Såg just att Allt Om Mat har ett recept på sin hemsida
alltommat.se/recept/gravad-brantevikssill-str%C3%B6mming-839

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 13:15

Där ser man! Ja, äras den som äras skall ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Matfusket

Matfusket

2 oktober 2010 13:16

På tal om matlagning.
Jag flyttade för ett par månader sedan hemifrån och har precis börjat laga egen mat. Här om dagen skulle jag göra svampsoppa ifrån "scratch" varför jag behövde ha i svampbuljong.
Jag vet sedan tidigare att buljong är ett kapitel för sig då det gäller olika extrema smakförstärkare, men jag har aldrig fått en sådan insikt i det som nu.
Det slutade med att jag struntade i buljongen men det gick att äta ändå.
Vad brukar du inhandla för buljong?

http://www.matfusket.com

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 13:26

Det brukar gå "nästan lika bra" utan buljong :)
I de fall jag inte har hemkokt, egen så har Biofood en ekologisk buljong
http://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/11/2175651-ekologisk-buljong/
och även Knorr har ett ekologiskt sortiment som växer. Annars är jag på jakt efter Reneé Voltairs lantbuljong.
Fast hemkokt ÄR bäst! Det räcker med ett kycklingskrov, lök, selleri och någon morot så har du basen till ett fantastiskt kok!

Bra naturliga smakförstärkare får du av bl.a torkade trattisar och annan torkad svamp, selleri, fisksås m.m
Läs här:
http://matmolekyler.taffel.se/2009/11/10/umamilexikon-naturliga-smakforstarkare/

Lycka till!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 13:42

Matfusket:
Här har du mitt recept på kycklingbuljong
http://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/17/2196465-egen-buljong-av-kyckling/

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards