Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010
Burkmajs är en stapelvara som alltid finns hemma. Jag hade för många burkar på hyllan och gjorde soppa på ett par. Oj, vad gott det blev! Mumsigt med hetta! Kanske lite för mycket hetta för en del men då kan man ju minska på D’Elidas.
Majssoppa med hetta
1 gul lök
1 större vitlöksklyfta
2 msk smör
2 burkar majs (ca 560 g avrunnen vikt)
8 dl vatten
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
1 msk D’Elidas (går i värsta fall att ersätta med Tabasco med jag är osäker på mängden)
1-2 tsk rökt paprikapulver
½-1 tsk salt
några varv svartpeppar
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
Så här gör du:
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör utan att de tar färg. Tillsätt en nypa salt så håller det sig utan att bli brynt. Ca 10 minuter på låg värme tar det.
Häll i majsen, vattnet, buljongtärningarna, D’Elidas, paprikapulvret och salt. Låt koka upp så pass att buljongtärningarna smälter.
Häll soppan i mixer eller använd mixerstav. Den ska inte bli helt slät utan ”grynig” med lite tugg i.
Häll den tillbaka i kastrullen och koka upp med crème fraiche och grädde. Smaka av salt och styrka.
Servera med frasiga vitlöksbröd och en iskall öl!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...