Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2010

Karljohansvampsoppa

Av Lena - 2 oktober 2010 17:57

Soppa på torkad svamp är gott och på torkad Karljohansvamp har jag aldrig lagat men nu var det dags! Jag har haft torkad Kallejohan i skåpet en längre tid men inte kommit till skott. Jag har snott receptet från Anders Öhman men ändrat lite så det skulle passa vår egen gom. Soppan blev med beröm godkänd!


Svampsoppa på torkad Karljohansvamp

40 g torkad Karljohansvamp

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 + 3 msk smör

3,5 dl hönsbuljong

3,5 dl vispgrädde

2 tsk soja

1 tsk rödvinsvinäger

1 krm salt

3 msk Olorososherry (Öhman föreslår Cuco Oloroso Dry så det köpte jag)

nymalen svartpeppar

knaperstekt bacon eller annat

bröd

Så här gör du om du ska göra som jag gjorde:

Svampen blötläggs i minimalt med vatten i en timma. Rör om ibland så torrast kommer nederst. Hacka svampen om du inte redan har smulat den före blötläggning.

Fräs svampen i 1 msk smör tills den ångat av en del, tillsätt resten av smöret och fräs lite till under tiden som du hackar löken. Tillsätt löken och låt fräsa ett tag under omrörning så löken mjuknar.

Ha i buljongen, grädden, sojan, vinägern, saltet och sherryn och låt puttra 15-20 minuter.

Kör ner en stavmixer och kör så det ryker!

Koka upp igen och smaka av med salt och svartpeppar. Och mer sherry och annat om du tycker vilket vi inte tyckte.


Servera med riven/hyvlad parmesanost och knaperstekt bacon alt. ”skinkflarn” (lufttorkad skinka som torkats i ugn på 100-125°) som Öhman föreslår. Och en smörad ugnsrostad brödbit.

Och ett glas kallt gott öl! Eller kanske ett glas sherry?


    Svampen ser ut som bark innan den har badat.


   Vi som skulle dricka öl till?

 
 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

2 oktober 2010 18:46

Mm, Karljohan som är så god. Det är bra att ha torkade svampar på lut, jag brukar ta med lite när jag åker på mina långresor. Väger ju ganska ingenting ;)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Karin W.

Karin W.

2 oktober 2010 20:04

Passar mig som handen i handsken. Jag har ett stort förråd av torkad KarlJohansvamp.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 20:50

Birgitta: Jag brukar ta torkade trattisar när jag åker och campar! Vikt: ganska ingenting! Kul uttryck du har :D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 20:52

Karin W: STORT förråd! Åh, vad jag avundas dig! Mina tog slut nu :(

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Karin W.

Karin W.

2 oktober 2010 23:46

Hmm...du får väl höra av dig till mig då nästa gång du behöver Kalle.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

2 oktober 2010 23:55

Karin W:
Du menar inte att du säljer? Jippi!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Karin W.

Karin W.

3 oktober 2010 11:28

@Säljer gör jag inte.
Det händer däremot att jag skickar lite torkad svamp helt gratis till en värdig mottagare.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

3 oktober 2010 12:08

Oj Karin W! Jag tror att min längd i detta nu ökade från ynkliga 164 öh till 175 öh! *stolt*
(för det känns som om du tycker att jag är värdig)
:D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

3 oktober 2010 22:57

Underbar läsning här, dels har jag Karl-Johan hemma och att ni ska langa svamp :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

3 oktober 2010 23:22

Mycket mystiska saker händer på den här bloggen :D
Langning i det godas tjänst!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards