Direktlänk till inlägg 2 oktober 2010
Soppa på torkad svamp är gott och på torkad Karljohansvamp har jag aldrig lagat men nu var det dags! Jag har haft torkad Kallejohan i skåpet en längre tid men inte kommit till skott. Jag har snott receptet från Anders Öhman men ändrat lite så det skulle passa vår egen gom. Soppan blev med beröm godkänd!
Svampsoppa på torkad Karljohansvamp
40 g torkad Karljohansvamp
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 + 3 msk smör
3,5 dl hönsbuljong
3,5 dl vispgrädde
2 tsk soja
1 tsk rödvinsvinäger
1 krm salt
3 msk Olorososherry (Öhman föreslår Cuco Oloroso Dry så det köpte jag)
nymalen svartpeppar
knaperstekt bacon eller annat
bröd
Så här gör du om du ska göra som jag gjorde:
Svampen blötläggs i minimalt med vatten i en timma. Rör om ibland så torrast kommer nederst. Hacka svampen om du inte redan har smulat den före blötläggning.
Fräs svampen i 1 msk smör tills den ångat av en del, tillsätt resten av smöret och fräs lite till under tiden som du hackar löken. Tillsätt löken och låt fräsa ett tag under omrörning så löken mjuknar.
Ha i buljongen, grädden, sojan, vinägern, saltet och sherryn och låt puttra 15-20 minuter.
Kör ner en stavmixer och kör så det ryker!
Koka upp igen och smaka av med salt och svartpeppar. Och mer sherry och annat om du tycker vilket vi inte tyckte.
Servera med riven/hyvlad parmesanost och knaperstekt bacon alt. ”skinkflarn” (lufttorkad skinka som torkats i ugn på 100-125°) som Öhman föreslår. Och en smörad ugnsrostad brödbit.
Och ett glas kallt gott öl! Eller kanske ett glas sherry?
Svampen ser ut som bark innan den har badat.
Vi som skulle dricka öl till?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...