Direktlänk till inlägg 2 oktober 2010
Jag hade räkor i frysen. Sådana där tigerräkor som väl är ”icke godkända” och som man inte borde äta. Men man ska väl inte kasta dem i sopen? Det enda miljövänliga är att äta upp dem så de i alla fall inte har blivit uppfiskade förgäves. Alla gick inte åt nu så vi får äta ”dåligt samvete”-mat en gång till.
Vi valde att fritera dem i frityrsmet enligt recept jag har här i min blogg. Det receptet har jag fått av någon som kan det där med mat. Och det blev jättegott! Det enda felet var att det inte blev krispigt som jag vill att det ska vara. Jag behöver helt enkelt ett nytt recept på smet! En smet som verkligen blir frasig!
Behövdes till denna anrättning:
Okokta, skalade stora räkor med yttersta ”stjärtskalet” kvar
Frityrsmet
Grönsaker (jag hade haricots verts, sockerärtor, salladslök, groddar och paprika)
Soja
Sweet Chilisås
Salt
Fisksås
Frityrsmeten:
1dl vetemjöl
1 ägg
1 dl iskallt mineralvatten (Loka, Vichy, Ramlösa etc.)
Dela ägget i gula och vita
Vispa vitan
Blanda gulan med mjöl och mineralvatten
Rör sist ner äggvitan.
Klart
Värm upp olja (jag tog rapsolja) i en gryta, gärna gjutjärn om du inte har fritös (finns i Ullared där Kryddburken köpte sin), till ca 170-180°. Lägg i en brödbit och vänta. När brödbiten får färg är oljan het nog.
Ha ett lock på sidan, i beredskap, som du kan lägga över grytan (släcka med) om det tar eld. Häller du vatten på elden så brinner hela köket!
Grönsakerna fräser du snabbt i het olja, skvätter fisksås på och saltar lite.
Salta räkorna och ha eventuellt någon annan valfri krydda på. Jag hade bara salt på mina, det blev väldigt gott så. Ta tag i räkorna i stjärten och doppa dem i frityrsmeten och lägg dem försiktigt i grytan med het olja. Låt dem puttra ett tag innan du vänder dem. De ska ha färg på båda sidorna. Lägg dem allt eftersom på hushållspapper så de får rinna av.
Servera räkorna med grönsakerna, sojan och sweet chilisåsen.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...