Direktlänk till inlägg 3 oktober 2010
Kycklingklubbor (heter det väl när det är både lår och ben som fortfarande sitter ihop?) med potatishalvor fick det bli idag.
Enkelt, nyttigt och gott! Fast sedan fick sambon för sig att han ville ha sås så jag fick lägga till en 3:a vispgrädde (hade inte mer). Och då blev det både nyttigare och onyttigare, beroende på vilken diet man följer, vilket vi inte gör. Följer dieter alltså.
En kycklingrätt för fyra
4 kycklingklubbor
½ citron, saften
salt
peppar
nymalen peppar, vit eller svart
1 pressad vitlöksklyfta
4-8 potatisar, oskalade
en drös färska champinjoner, borstade och halverade
ett gäng hela oskalade vitlöksklyftor
50 g smör
flera (många) kvistar färska örter, timjan, rosmarin eller vad du har
3 dl vispgrädde
vatten
Ugn 175°
Så här går du tillväga:
Torka av kycklingklubborna och gnid sedan in dem med citronsaft, salt, nymalen peppar och en pressad vitlöksklyfta. Låt det hela dra in under tiden du tvättar potatisen och delar den i halvor samt klipper örtkvistar och fixar med vitlöksklyftorna.
Smörj en långpanna eller annan panna med smöret. Det som blir över låter du ligga kvar att smälta. Bottna med alla örtkvistar och lägg sedan i kycklingen med skinnet ner och potatisen med snittytan ner. Salta och peppra potatisen och skjutsa in pannan i ugnen på näst översta falsen. Ställ äggklockan på 30 minuter, pensla allt (med smöret i botten) efter halva tiden.
Ta ut långpannan och vänd på både kycklingar och potatis. Släng i champinjonerna och pensla på både potatis och kycklingskinn med smöret som flyter i botten. Ställ äggklockan på en timma. När det är 20 minuter kvar häller du i grädden och någon dl vatten (eller två) och ruskar runt lite.
När äggklockan ringer tar du ut långpannan och serverar direkt ur den med lite grönsaker.
Före
Efter
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...