Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 3 oktober 2010

Ugnsbakad pippi och allt-i-ett

Av Lena - 3 oktober 2010 18:29

Kycklingklubbor (heter det väl när det är både lår och ben som fortfarande sitter ihop?) med potatishalvor fick det bli idag.

Enkelt, nyttigt och gott! Fast sedan fick sambon för sig att han ville ha sås så jag fick lägga till en 3:a vispgrädde (hade inte mer). Och då blev det både nyttigare och onyttigare, beroende på vilken diet man följer, vilket vi inte gör. Följer dieter alltså.


En kycklingrätt för fyra

4 kycklingklubbor

½ citron, saften

salt

peppar

nymalen peppar, vit eller svart

1 pressad vitlöksklyfta

4-8 potatisar, oskalade

en drös färska champinjoner, borstade och halverade

ett gäng hela oskalade vitlöksklyftor

50 g smör

flera (många) kvistar färska örter, timjan, rosmarin eller vad du har

3 dl vispgrädde

vatten

Ugn 175°

Så här går du tillväga:

Torka av kycklingklubborna och gnid sedan in dem med citronsaft, salt, nymalen peppar och en pressad vitlöksklyfta. Låt det hela dra in under tiden du tvättar potatisen och delar den i halvor samt klipper örtkvistar och fixar med vitlöksklyftorna.

Smörj en långpanna eller annan panna med smöret. Det som blir över låter du ligga kvar att smälta. Bottna med alla örtkvistar och lägg sedan i kycklingen med skinnet ner och potatisen med snittytan ner. Salta och peppra potatisen och skjutsa in pannan i ugnen på näst översta falsen. Ställ äggklockan på 30 minuter, pensla allt (med smöret i botten) efter halva tiden.

Ta ut långpannan och vänd på både kycklingar och potatis. Släng i champinjonerna och pensla på både potatis och kycklingskinn med smöret som flyter i botten. Ställ äggklockan på en timma. När det är 20 minuter kvar häller du i grädden och någon dl vatten (eller två) och ruskar runt lite.

När äggklockan ringer tar du ut långpannan och serverar direkt ur den med lite grönsaker.


   Före


   Efter

 
 
Ingen bild

Krista

3 oktober 2010 20:09

Oj vad gott det ser ut!

 
Lena

Lena

3 oktober 2010 20:25

Tack Krista! Det blev smakrikt och saftigt!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

3 oktober 2010 21:51

Äsch, vem orkar bry sej om dieter när smör och grädde gör allt så mycket godare...

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

3 oktober 2010 21:55

Tänk Mårtensson, jag kunde inte hålla med mer :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Filifjonkan

Filifjonkan

4 oktober 2010 15:57

Hej Lena Oj så gott du har lagat. Jag har haft så dåligt med tid i helgen så det blev lite snabbkäk ala färdigrätt fisk i citronsås med dill och potatismos helt ätbart faktiskt en fryst en. Blev överraska av smaken det var såsen där med.

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

4 oktober 2010 16:32

Hej Filifjonkan. Färdigrätter är inte att förakta när man har ont om tid! De lär vara bättre nu för tiden :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards