Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2010

Blomkål- och broccoligratäng med tortellini i

Av Lena - 12 oktober 2010 10:09

Gott och nyttigt och ett sätt att få ungar att gilla broccoli! Jag gjorde min vegetarisk på så sätt att tortellinin var ostfylld men det är ju en smaksak. Eftersom sambons son älskar denna anrättning fick det bli vår middag i söndags. Om man vill, serverar man den t.ex med lite kassler, kyckling eller knaperstekt bacon. Mängden kål och tortellini är inte så noga, jag tar på en höft men ser till att det blir över till matlåda.


Blomkål- och broccoligratäng med tortellini ca 4 portioner

1 blomkålshuvud, 500 g

2 broccolibuketter, 500 g

2-3 dl torkade tortellini

salt

Ostsåsen:

4 msk smör

4 msk vetemjöl

gräddmjölk

2-3 dl riven ost av mellanlagrad typ

salt

nymalen vitpeppar

en riven muskot

Gör så här:

Skölj och ansa blomkål och broccoli. Dela upp i buketter. Skaften tärnar du, de fina bladen åker också med i koket. Ångkoka grönsakerna tills de är nästan färdiga. Det går jättebra att ångkoka grönsaker i ett durkslag över en gryta sjudande vatten med locket på.

Lyft ur grönsakerna, häll på mer vatten och koka upp. Ha i tortellinin och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och ställ åt sidan. Man kan spara kokvattnet och ha lite av det i ostsåsen.

Såsen:

Smält smöret, rör i mjölet och vispa runt tills det blir krämigt. Tag kastrullen från plattan och rör i gräddmjölken lite i sänder tills du fått önskad konsistens. Smaka av med salt (inte för mycket efterson osten som ska i sen är salt), peppar och ev muskot.  Sätt tillbaks kastrullen på plattan och låt det få ett uppkok.

 Låt stå på lägsta värme och småsjuda i ca 10 minuter, rör ofta i botten så det inte fastnar.

Tag av från plattan och rör ner den rivna osten. Smaka av igen.

Smörj en eldfast form, fördela grönsaker och pasta däri och häll över ostsåsen.

Gratinera i 225° tills gratängen fått färg och är genomhet.


  

 
 
sara

sara

12 oktober 2010 17:22

mumma!!!

http://dontworrybehappy.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

12 oktober 2010 17:28

Sara: verkligen mumsigt!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards