Direktlänk till inlägg 12 oktober 2010
Gott och nyttigt och ett sätt att få ungar att gilla broccoli! Jag gjorde min vegetarisk på så sätt att tortellinin var ostfylld men det är ju en smaksak. Eftersom sambons son älskar denna anrättning fick det bli vår middag i söndags. Om man vill, serverar man den t.ex med lite kassler, kyckling eller knaperstekt bacon. Mängden kål och tortellini är inte så noga, jag tar på en höft men ser till att det blir över till matlåda.
Blomkål- och broccoligratäng med tortellini ca 4 portioner
1 blomkålshuvud, 500 g
2 broccolibuketter, 500 g
2-3 dl torkade tortellini
salt
Ostsåsen:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
gräddmjölk
2-3 dl riven ost av mellanlagrad typ
salt
nymalen vitpeppar
en riven muskot
Gör så här:
Skölj och ansa blomkål och broccoli. Dela upp i buketter. Skaften tärnar du, de fina bladen åker också med i koket. Ångkoka grönsakerna tills de är nästan färdiga. Det går jättebra att ångkoka grönsaker i ett durkslag över en gryta sjudande vatten med locket på.
Lyft ur grönsakerna, häll på mer vatten och koka upp. Ha i tortellinin och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och ställ åt sidan. Man kan spara kokvattnet och ha lite av det i ostsåsen.
Såsen:
Smält smöret, rör i mjölet och vispa runt tills det blir krämigt. Tag kastrullen från plattan och rör i gräddmjölken lite i sänder tills du fått önskad konsistens. Smaka av med salt (inte för mycket efterson osten som ska i sen är salt), peppar och ev muskot. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och låt det få ett uppkok.
Låt stå på lägsta värme och småsjuda i ca 10 minuter, rör ofta i botten så det inte fastnar.
Tag av från plattan och rör ner den rivna osten. Smaka av igen.
Smörj en eldfast form, fördela grönsaker och pasta däri och häll över ostsåsen.
Gratinera i 225° tills gratängen fått färg och är genomhet.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...