Direktlänk till inlägg 12 oktober 2010
Den enda maträtt som satte spår från hemkunskapslektionerna i grundskolan är kokt fisk med tomat. Jag visade mamma vad jag gjort när jag kom hem och både hon och jag gör den fortfarande med jämna mellanrum.
Jag lärde mig förvisso en sak till och det var att tycka om spenatstuvning. Skolmaten på min tid var en katastrof och den stuvade spenaten var överskriften på katastrofen! Ljummen och trög och rent äcklig! Jag satt kvar sist med min tallrik när jag gick i lågstadiet. Då var man tvungen att äta upp allt som mattanterna slevade upp och att pipa fram att man bara ville ha pyttelite hjälpte föga. De slevade upp en hel skopa av det gröna vidundret och man fick inte lämna en smula. I mellanstadiet vågade jag täcka över eländet med en servett och kasta det i smyg.
När jag gick i 8:an fick vi en gång göra egen stuvad spenat och då vände det. Sedan dess har jag älskat spenat i alla former. Nog om detta för nu var det inte spenat jag skulle laga.
Jag brukar ibland ha smörfräst purjo i botten på kastrullen, innan jag lägger i fisken, vilket vi inte hade på hemkunskapslektionen.
Det låter på mig som om det vore världens recept men det är så enkelt att du säkert gjort något liknande själv tidigare någon gång. Kokt potatis vill jag alltid ha till detta.
Kokt fisk med tomat och dill 3-4 portioner
400 frusen fiskfilé (torsk eller sej)
2-3 tomater
finhackad dill, frusen går bra
salt
nymalen vitpeppar
50 g smör
Tina fiskblocket så mycket att det går att skära i bitar. Dela det i 2-3 cm skivor och lägg dessa i botten på kastrullen men se till att det är mellanrum mellan bitarna. Salta och peppra en aning. Skiva tomaterna och täck fisken med dem. Salta och peppra lite till. Strö över rikligt med dill och klicka på smör här och där och lite till.
Sätt en kastrull med potatis på kokning. När potatisen kokar startar du upp fisken som sedan får sjuda försiktigt under lock. Fisken (som är knappt halvtinad) är oftast klar samtidigt med potatisen, men kolla så den inte blir överkokt. Är fisken tinad blir det så klart kortare koktid men då blir inte tomaterna så tillagade som jag vill ha dem.
Servera med sallad eller annan grönsak.
Det ser kanske mycket ut och det är det också. Dubbel sats!
Fler fiskrecept:
Fiskburgare allt-i-ett med underbart salviasmör
Strömmingflundror med potatismos
Krämig fisksoppa från Saluhallen
Fisk i ugn med inspiration av Jamie Oliver
Stekt fisk med franska ärtor och norsk sås
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...