Direktlänk till inlägg 14 oktober 2010
Jag är en sopsorteringsgalning! Jag sorterar allt jag ser och samlar i olika påsar och kassar så det nästan svämmar över.
Varenda pappbit åker i pappersförpackningskassen och varenda plastflaska och mjölkförpackning sköljs ur i sista diskvattnet. Prylar monteras isär till minsta beståndsdel och delarna hamnar där de ska. Så här har jag alltid varit och kommer alltid att förbli. Låter jag präktig? Jag har väldigt många andra brister, t.ex dålig karaktär överlag.
Vad jag INTE gör är det som Dalaavfall skrev på sin förra webbsida; att kladdig plastfolie, ex från köttförpackningar, torkar man av med en bit hushållspapper. Jag tror inte på att man ska hugga ner träd i skogen för att göra rent sopor!
Nu har Dalaavfall en ny webbsida och det verkar som om de tagit bort den texten. Där har de en utmärkt guide till var man slänger vad. Man skriver in vilken sopa man undrar över och de talar om vilket kärl man ska använda. Mycket praktiskt!
Sopor.nu har praktiska tips! Bl.a
”Om en förpackning består av olika material ska den delas upp och materialen lämnas sedan var för sig. Kan den inte delas sorterar man efter det material som förpackningen till största delen består av.
Tips: Ibland har plastpåsar en folie av metall och det kan vara svårt att avgöra vilket material det finns mest av. Prova med att knyckla ihop den. Om den förblir hopknycklade är det mest metall. Om den vecklar ut sig igen är det mest plast.”
Sorteramera.nu har också en del nyttiga tips på hur man förenklar sin ”skräptillvaro”.
Ta till vara!
Matavfallet komposteras här hos oss. Vår hyresvärd har kärl mellan vartannat hus där man kan slänga sin lilla påse. Det man inte längre kan äta åker ner där, men mycket mer av råvarorna går att använda än man ibland tänker på. Soppa kanske?
Kasta inte bort renset när du ansar purjolök! Frys in det och använd när du ska koka buljong. Samma med persiljestjälkar. Även andra grönsaks- och rotfruktsrens kan sparas i frysen. Jag drar gränsen vid lök- och rotfruktsskal eftersom jag bara har en endaste frys. Samma med köttslamsor och ben och annat du rensar bort, in i frysen med det och ta fram när det är mycket nog för att koka en buljong.
En gång i veckan, oftast varannan, åker vi iväg med förpackningsberget, när vi ändå ska handla. Vid det laget kan man knappt öppna städskåpet utan att bli anfallen av alla förpackningar och påsar och kassar. Jag brukar sällan orka vika ihop kartongerna förrän vi ska iväg men då blir det komprimerat så det räcker. En kartong rymmer många tillplattade kartonger.
Med vissa saker är var jag lite lat. För några år sedan hade jag en glasburk till gamla batterier men den blev aldrig tömd. När jag skulle flytta åkte jag till tippen med fyra års förbrukning av batterier. Ja, det var en glasburk modell större. Skämsburk.
Många resonerar (fortfarande i dessa tider) som så att ”det är ingen idé att sortera för allt hamnar ändå i samma container och blir till fjärrvärme”. Svar; NEJ!
Hos Dalaavfall kan man bl.a läsa:
Vad händer med plastförpackningarna?
Mjuk- och hårdplast eftersorteras och skiljs åt med hjälp av luft.
Man blåser/suger bort mjukplasten.
Mjukplasten bearbetas och blir ny råvara.
Den säljs vidare till företag som tillverkar plastprodukter.
Mjukplasten återvinns i huvudsak till nya sopsäckar, bärkassar och kabelskydd.
Hårdplastförpackningarna finsorteras efter plastkvalitet och färg.
De pressas sedan ihop och skickas vidare för upparbetning till ny råvara.
Beroende på kvalitet blir de antingen nya plastförpackningar, eller rör, plank och utemöbler.
Plastmaterialet blandas i vissa fall med sågspån för att förbättra egenskaperna.
Hårda plastförpackningar kan återvinnas upp till sju gånger innan plasten är utsliten.
Då går den till förbränning och energiutvinning.
Visste du att... En schampoflaska som hamnar i naturen tar 450 år att bryta ner.
Bilderna är lånade
Exempel på plastförpackningar
Ketchupflaskor
Kesoburkar
Schampoflaskor
Diskmedelsflaskor
Kakburk av plast
Plastlock
Sugrör
Innerpåse från Bag-in-box
Pastapåse
Plast runt korv, ost
Cellofanpapper
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...