Direktlänk till inlägg 14 oktober 2010
Att koka buljong av en kyckling och sedan göra soppa är billigt och gott. Vill man inte koka buljongen själv så fungerar det (nästan, men bara nästan) med fond från butiken. Jag kokar en kyckling, benar ur den och kastar renset i grytan igen, fortsätter koka buljongen några timmar och gör sedan soppa, ibland bara på en del av köttet. Resten av köttet åker då i frysen för att användas till t.ex kyckling i curry eller något annat. Alla mängder i receptet är ungefärliga. Man tar vad man har och tycker.
Seså, köp en kyckling! Resten har du säkert redan hemma!
Kycklingsoppa
Först buljongen
1 hel kyckling (min var på 1,3 kg)
2 morötter, slantade
2 stjälkselleri, i bitar
2 palsternackor, slantade
2 gula lökar, grovhackade
½ purjolök, i strimlor
en bunt persiljestjälkar
1 msk salt
1 tsk vitpepparkorn, lägg dem i en tekula så har du dem samlade
1 lagerblad
en skvätt vinäger
Skölj kycklingen noga. Lägg den i en stor gryta och häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma bort det som flyter upp. Lägg i grönsakerna och låt sjuda på låg värme ca 1- 1,5 timma. Vänd kycklingen efter halva tiden. Kycklingen är färdig när köttet lossnar från benen och köttsaften inte har rosa inslag (kör in en provsticka i tjockaste delen)
Plocka upp kycklingen, ta ur allt kött (dela i bitar och ställ i kylen) och släng resten i grytan igen. Låt sjuda så länge du orkar, flera timmar gärna.
Sila buljongen, gärna genom silduk eller blöt kökshandduk. Häll buljongen i en ren gryta och kyl den ev snabbt så du kan ta bort det feta som lägger sig överst.
Själva kycklingsoppan
x mängd kycklingbuljong (jag mätte inte)
2 gula lökar
4 morötter
800 g potatis av fast sort
1 medelstor purjolök
det kokta kycklingköttet, delat i mindre bitar
salt
nymalen vitpeppar
en näve hackad persilja
Koka upp buljongen, hacka löken och lägg i. Skala och slanta morötterna, skala och dela potatisen i bitar och lägg detta i grytan. Låt sjuda tills potatisen är nästan klar. Smaka av om du behöver tillsätta vatten. Buljongen kanske är för koncentrerad.
Lägg i purjon och kycklingköttet, smaka av med salt och vitpeppar, blanda i persilja och servera med ett gott bröd till.
Sambon berättade att det var en kvinna på hans arbetsplats som hade skrattat lite åt att jag frångick normen vad det gäller matbloggar. Jag lägger sällan ut någon bild på hur maten ser ut när den är upplagd på tallriken.
Det beror oftast på att vi är hungriga och glömmer att fota alt. att det ser oaptitligt ut eftersom vi inte har någon bra kamera.
Det kan ju inte bero på att vi inte hinner lägga upp den snyggt?
För kan, det kan vi ju! Kolla bara!
Varsågod Åsa!
Red kycklingsoppa med smak av timjan
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...