Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 16 oktober 2010

Smördegsplatta till lunch

Av Lena - 16 oktober 2010 18:13

Detta är syndigt gott och ett bra tillbehör till vissa rätter, som enklare förrätt eller som vickning helt enkelt. Från början skulle detta vara ett tillbehör till soja- och vitlöksmarinerad rostbiff och gräddkokta kronärtskockshjärtan men vi äter den oftast som ensamrätt. Idag fick den bli till snabblunch med ett glas rött.  


Gratinerad smördeg med tomat och oliver för två personer som inte är så jättehungriga

2 smördegsplattor

1 tomat, 6 skivor ska det bli

1 dl gröna oliver med piemento

flingsalt

nymalen svartpeppar

både skivad och riven Västerbottenost

Gör sålunda:

Låt oliverna rinna av och sätt ugnen på 200°

Tina smördegsplattorna ca en halvtimme innan de ska användas. Under tiden skivar eller halverar du de avrunna oliverna, skivar tomaten och fixar med osten.

Kavla ut smördegsplattorna helt lite, ca en cm åt alla håll och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Täck dem med ostskivor men låt 1 cm ytterst på plattan vara utan ost. Lägg på tre tomatskivor som du kryddar lite med flingsalt och svartpeppar. Strö över oliverna och den rivna osten.

Gratinera i mitten av ugnen i 20 minuter. Servera med en sallad.


   Jodå, det ÄR en tomatskiva i mitten fast den inte syns.

 
 
Susie i köket

Susie i köket

16 oktober 2010 20:25

Såg något liknande i senaste numret av Allt om Mat. Verkar inte alls dumt. Smördeg är för övrigt alltid bra att ha hemma, funkar till mycket.

http://susie-i-koket.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 oktober 2010 20:37

Hej Susie i köket!
Hade inte hunnit bläddra i min tidning än men gjorde det nu och det har du rätt i. Fast den var utan oliver och ost. Min är nog godare ;)
Detta blev jag bjuden på av min granne för tjugo år sedan och hon hade nog tagit det från någon tidning. Jag har gjort om en del i receptet men smördegsgrejen är samma som från början.
Trevligt att du tittade in här och välkommen åter!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Trollpackan

Trollpackan

16 oktober 2010 20:45

Du har rätt...det här kan inte vara för någon som är hungrig. Hmm...för mig så kan det endast fungera som förrätt;)

http://www.trollpackan.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

16 oktober 2010 20:47

Hehe! Nä, vi blev inte så mätta! Men det är gott och funkar när man ska döva lilla hungern :) Och med ett glas rött till så ...

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Susie i köket

Susie i köket

16 oktober 2010 20:57

Japp, det har du rätt i. Ska jag testa blir det din variant. Halländsk lökkorv säger du? Något speciellt märke? Tack själv för besöket, och jag har ett bokmärke på denna sidan nu=)

http://susie-i-koket.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 oktober 2010 21:00

Halländs lökkorv heter nog bara just så. Det finns bara en ;)

De andra korvarna i ditt inlägg är dock väldigt goda! Blir lite sugen ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Avataria

16 oktober 2010 22:03

Åh, då kanske man kan ha på nåt annat gott också. Har några blan i frysen...

 
@Spisat

@Spisat

17 oktober 2010 08:29

Härlig anrättning, snabb, enkel och busgod :) Billys deluxe eller något sånt :D

http://spisat.se

 
Lena

Lena

17 oktober 2010 13:48

Avataria: blan? Tänker du spenat? Det bli nog gott med både det ena och det andra på!


Spisat: Ja, lite åt deluxe-hållet! Definitivt HF

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Avataria

18 oktober 2010 18:06

Nää, smördegsblan! Annars blir det säkert superdupergott med ett par skivor vitlökssalami, tomatskivor, timjan och lite basilika åsså en bit brie över, tror jag. Kan tänkas vara min favvo, dä!

 
@Spisat

@Spisat

18 oktober 2010 21:26

Hehe, HF gillas :D
Hade du gjort smördegen själv? *nyfiken*

http://spisat.se

 
Lena

Lena

18 oktober 2010 23:00

Avataria: Jahaa! Ja, det låter gott. Getost är nog inte heller dumt!

Spisat: Njea, där fick Finus rycka in! ;) Min nacka klarar inte av en massa kavlande!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

19 oktober 2010 20:26

Gillar heller inte att kavla, så här fuskas det med oäkta smördeg som inte ens varit i närheten av smör ;)

http://spisat.se

 
Lena

Lena

19 oktober 2010 20:39

Gissa hur mycket smör Findus har i sin deg då? Nada! Margarin har de!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards