Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2010

Pumpasoppa

Av Lena - 22 oktober 2010 08:24

Ja, jösses! Sist jag köpte pumpa var i tonåren när det var kul med prydnadspumpa. Jag har hört/läst om den amerikanska pumpapajen som inte ska vara god (enligt osäkra källor) så pumpor har lämnat mig oberörd. För ett tag sedan så läste jag då hos Pickipicki om hennes pumpasoppa och blev lite intresserad. Visserligen inte av hennes recept eftersom min sambo inte gillar det indiska köket (tror han) men pumpafröet var sått i min skalle. Det är DITT fel Picki-Tina! Och - tack! Jag googlade hejvilt på pumpasoppa för inspiration och tips, hamnade bl.a. på Taffel, och satte sedan ihop en egen av det jag tyckte skulle passa av det alla sa.

Visserligen vart jag mätt av allt provsmakande men gott blev det! Gudars va gott!


PUMPASOPPA À LA ALMA


Ingredienser


1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 kg butternutpumpa

2 potatisar, 250 g oskalade vikt

några salviablad

2 tärningar Knorr ekologiska grönsaksbuljong

1 liter vatten

1,5 dl vispgrädde

1,5-2 tsk vinäger (jag tog äppelcidervinäger)

nymalen svartpeppar, ordentligt

salt

D’Elidas, efter smak (½ tsk eller mer)


Servera med:

Smörstekta salviablad

Parmesanstrimlor

Ett gott bröd

ev rostade pumpafrön (Jag rostade mina för tidigt så skalet hann bli segt.)



Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Dela pumpan på hälften och kärna ur den. Spara kärnorna som kan rostas i olja och salt och användas som topping. In med pumpahalvorna i ugnen och rosta i ca 45-60 minuter. Detta gör att det är lätt att skopa ut köttet som annars är svårflörtat.


Hacka gul lök och vitlök. Smält försiktigt i smör på låg värme tills löken är mjuk och genomskinlig. Det tar säkert minst 20 minuter!


Skala potatisen, tärna pumpaköttet och potatisen och lägg i grytan och låt puttra ett tag. Tillsätt buljongtärningar, vatten och strimla ner salviabladen. Låt koka upp och sedan småsjuda på svag värme tills potatisen och pumpan är genommjuk.


Mixa soppan tills den är slät, koka upp på nytt, tillsätt grädden, smaka av med vinägern, svartpeppar och salt. Smaka sedan av med några stänk D’Elidas. Jag tog en dryg ½ tsk. Det ska bli sting utan att grundsmaken försvinner.


   Ugnsbakad och lätt att skopa ur


   Väldigt gott! Sambon blev, mot förmodan, överförtjust!

 
 
Majsan

Majsan

22 oktober 2010 09:51

Jag har oxå gått och tänkt på pumpasoppa, är nyfiken på butternut som jag aldrig har provat. Kanske blir ett test i helgen. Din variant verkar smarrig som tusan :)

Ha en härlig helg!

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

22 oktober 2010 10:10

Jag blev glatt överraskad! Prova på du :)

Ha en kanonhelg du med!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

22 oktober 2010 12:47

Jag har inte varit så förtjust i pumpa, aldrig riktigt fattat vad man ska ha det till, sedan gillar jag inte den lite gryniga konsistenten som pumpa kan ha. Men sedan testade jag butternut squash och jag gillar den skarpt, god och fast i konsistenten och inte grynig.
Queenie har gjort pumpasoppa flera gånger och hon brukar ugnsrosta några skivor pumpa i olivolja, salt och honung som hon tärnar i vid servering- yummie!

http://momaskitchen.wordpress.com.

 
Moma

Moma

22 oktober 2010 12:48

Ps. Testa att sätta locket på då du svettar lök, då går det fortare :)

http://momaskitchen.wordpress.com.

 
Lena

Lena

22 oktober 2010 12:59

Moma: Jag hade väl tur då som valde godast pumpa redan först gången kanske :) Rostad pumpa i pumpasoppan låter som pricken över i!

Jag har locket på ibland men jag brukar inte ha bråttom. Inte förrän på slutet när jag blir jäktad och inser att jag borde skyndat mig från början!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
tina

tina

27 november 2011 19:28

Alltså, nej, nej, nej! Klart du måste testa pumpasoppan!

http://www.pickipicki.se

 
Lena

Lena

3 december 2011 19:16

Tina: Ja, ja, så klart! :D

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards