Direktlänk till inlägg 22 oktober 2010
Ja, jösses! Sist jag köpte pumpa var i tonåren när det var kul med prydnadspumpa. Jag har hört/läst om den amerikanska pumpapajen som inte ska vara god (enligt osäkra källor) så pumpor har lämnat mig oberörd. För ett tag sedan så läste jag då hos Pickipicki om hennes pumpasoppa och blev lite intresserad. Visserligen inte av hennes recept eftersom min sambo inte gillar det indiska köket (tror han) men pumpafröet var sått i min skalle. Det är DITT fel Picki-Tina! Och - tack! Jag googlade hejvilt på pumpasoppa för inspiration och tips, hamnade bl.a. på Taffel, och satte sedan ihop en egen av det jag tyckte skulle passa av det alla sa.
Visserligen vart jag mätt av allt provsmakande men gott blev det! Gudars va gott!
PUMPASOPPA À LA ALMA
Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg butternutpumpa
2 potatisar, 250 g oskalade vikt
några salviablad
2 tärningar Knorr ekologiska grönsaksbuljong
1 liter vatten
1,5 dl vispgrädde
1,5-2 tsk vinäger (jag tog äppelcidervinäger)
nymalen svartpeppar, ordentligt
salt
D’Elidas, efter smak (½ tsk eller mer)
Servera med:
Parmesanstrimlor
Ett gott bröd
ev rostade pumpafrön (Jag rostade mina för tidigt så skalet hann bli segt.)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Dela pumpan på hälften och kärna ur den. Spara kärnorna som kan rostas i olja och salt och användas som topping. In med pumpahalvorna i ugnen och rosta i ca 45-60 minuter. Detta gör att det är lätt att skopa ut köttet som annars är svårflörtat.
Hacka gul lök och vitlök. Smält försiktigt i smör på låg värme tills löken är mjuk och genomskinlig. Det tar säkert minst 20 minuter!
Skala potatisen, tärna pumpaköttet och potatisen och lägg i grytan och låt puttra ett tag. Tillsätt buljongtärningar, vatten och strimla ner salviabladen. Låt koka upp och sedan småsjuda på svag värme tills potatisen och pumpan är genommjuk.
Mixa soppan tills den är slät, koka upp på nytt, tillsätt grädden, smaka av med vinägern, svartpeppar och salt. Smaka sedan av med några stänk D’Elidas. Jag tog en dryg ½ tsk. Det ska bli sting utan att grundsmaken försvinner.
Ugnsbakad och lätt att skopa ur
Väldigt gott! Sambon blev, mot förmodan, överförtjust!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...