Direktlänk till inlägg 22 oktober 2010
Detta blev jag bjuden på hos min bror med sambo i somras och det var så gott att jag ville äta det en gång till så nu har jag gjort det! Ätit det alltså! Mums! Lättlagat så det förslår förutom det med purjolöken. Att skapa mikroskopiska bitar av purjo tar lite tid. Med vaddå? Det är ju fredag!
5-600g fisk (t.ex. gös men annan art går bra så klart)
3 dl vispgrädde (så att det täcker filéerna)
en grabbnäve riven västerbottenost
30 skalade räkor
dill
6 stora potatisar, mjölig sort
½ purjolök, både vitt och grönt
salt
nymalen vitpeppar
cayennepeppar
Potatisen kokas, pressas och dekoreras med purjolök som är hackad till mikroskopiska bitar.
Salta och peppra fisken ordentligt och lägg i en ugnsfast form. Slå över grädden och pudra lätt med cayennepeppar. Täck gratängen med västerbottenost och gratinera i mitten av ugnen på 180° i ca 20 minuter, tills fisken är genomkokt och gratängen fått en vacker färg. På slutet kan du behöva höja både värmen och formen för att få färg. Dekorera med räkorna och klipp lite dill över.
Servera med en sallad (jag hade sallad, salladslök, sockerärtor och kocktailtomater) som du dressat med:
Claras vinägrett
Ca 1 msk olivolja
Ca 1 msk olivolja smaksatt med citron och/eller Pressad citron
(Har man ingen smaksatt olivolja kan man ta vanlig olivolja och istället pressa lite mer citron)
Ca 1 msk balsamico
Smaka av med flingsalt, svartpeppar och flytande honung
Edit: Glömde skriva att med dressingen får man prova sig fram. Jag ökade balsmicon en aning och minskade citronoljan lite. Smaksak.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...