Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2010

Fisk i grädde och västerbottenost

Av Lena - 22 oktober 2010 21:52

Detta blev jag bjuden på hos min bror med sambo i somras och det var så gott att jag ville äta det en gång till så nu har jag gjort det! Ätit det alltså! Mums! Lättlagat så det förslår förutom det med purjolöken. Att skapa mikroskopiska bitar av purjo tar lite tid. Med vaddå? Det är ju fredag!


5-600g fisk (t.ex. gös men annan art går bra så klart)

3 dl vispgrädde (så att det täcker filéerna)

en grabbnäve riven västerbottenost

30 skalade räkor

dill

6 stora potatisar, mjölig sort

½ purjolök, både vitt och grönt

salt

nymalen vitpeppar

cayennepeppar


Potatisen kokas, pressas och dekoreras med purjolök som är hackad till mikroskopiska bitar.

Salta och peppra fisken ordentligt och lägg i en ugnsfast form. Slå över grädden och pudra lätt med cayennepeppar. Täck gratängen med västerbottenost och gratinera i mitten av ugnen på 180° i ca 20 minuter, tills fisken är genomkokt och gratängen fått en vacker färg. På slutet kan du behöva höja både värmen och formen för att få färg. Dekorera med räkorna och klipp lite dill över.


Servera med en sallad (jag hade sallad, salladslök, sockerärtor och kocktailtomater) som du dressat med:


Claras vinägrett

Ca 1 msk olivolja

Ca 1 msk olivolja smaksatt med citron och/eller Pressad citron

(Har man ingen smaksatt olivolja kan man ta vanlig olivolja och istället pressa lite mer citron)

Ca 1 msk balsamico

Smaka av med flingsalt, svartpeppar och flytande honung

Edit: Glömde skriva att med dressingen får man prova sig fram. Jag ökade balsmicon en aning och minskade citronoljan lite. Smaksak.


  

 
 
Karin W.

Karin W.

23 oktober 2010 12:20

Mums! Fiskgratäng med pressad potatis är bland det godaste jag vet även om jag för det mesta får hålla till godo med de frysta fiskblocken från Findus. Visserligen dyker "Feskarn" upp med sin buss ibland under vinterhalvåret och säljer färsk fisk men det enda jag köper då är strömming. All annan fisk är alldeles för dyr.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
@Spisat

@Spisat

23 oktober 2010 12:41

Fina fisken! Måste fråga, hur hamnade gösen i ditt kök? Har ni varit & fiskat blir jag riktigt avis.. :O

http://spisat.se

 
Lena

Lena

23 oktober 2010 12:41

Karin W: Suck! De gånger jag äter fäsk fisk är lätt räknade! Men prova ICA:s egna sej. Bra fisk till bra pris! Och godkänd är den med. Har inte provat deras torsk men den är säkert också bra. Tina upp långsamt i kylen, som du säkert brukar göra, och sära filéerna och laga vad du vill. Kanon!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

23 oktober 2010 12:49

Spisat: De vadde ingen gös även om receptet föreslog det...

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

23 oktober 2010 14:06

Vad läckert det ser ut. Säkert lika läcker smak också, jag litar på dig ;)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

23 oktober 2010 15:56

Tack Birgitta! Ja, det är ju smaker som är svåra att misslyckas med :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

23 oktober 2010 18:33

Både ser ut och låter hur gott som helst. Detta hade Anki ätit många gånger hellre än ostronen Håkan satte i sej...

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

23 oktober 2010 20:01

Mårtenssons kök:
Alla ostron till mig! Jag har aldrig ens smakat på ett och skulle så gärna ...

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards