Direktlänk till inlägg 26 oktober 2010
Lättlagat, läckert och lite lyxigt! Det tar lite tid men innebär ingen större arbetsinsats. Perfekt att bjuda på, kanske till förrätt.
Ingredienser
500 g räkor med skal, frysta och tinade
1 tsk rapsolja
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 schalottenlök
½ morot
50 g rotselleri
några gröna purjoblad
några vitpepparkorn
cayennepeppar
en skvätt torrt vitt vin, matlagnings eller oekat
vatten
grädde
ev salt
Gör så här:
Skala räkorna och ställ undan dem i kylen.
Fräs skalen i het panna med rapsolja tills skalen vitnat. Tillsätt tomatpurén och låt den bryna med. Hacka lök och grönsaker och låt dem bryna med några minuter tillsammans med smöret, vitpepparkorn och cayennepeppar. Häll på det vita vinet och låt det koka in lite innan du häller på vatten så det täcker skalen. Låt puttra 20-30 minuter. Rör om då och då. Ställ av från plattan och låt skalen dra i vätskan ett tag, kanske i timme, innan du silar av buljongen. Jag fick ut 3 dl.
Häll buljongen i en kastrull med nästan lika mycket grädde som buljong.
Låt koka ihop på svag värme en halv till en timma, smaka av t.ex med mer grädde, cayennepeppar och kanske salt och nymalen vitpeppar.
Lägg räkor i en sopptallrik och slå den heta soppan över så räkorna blir varma och toppa med dillvippa eller annat grönt. Servera med ett gott bröd, gärna någon bit smördeg, skuren i remsa och gräddad med ost och flingsalt.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...