Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 oktober 2010

Lyxig räksoppa

Av Lena - 26 oktober 2010 20:50

Lättlagat, läckert och lite lyxigt! Det tar lite tid men innebär ingen större arbetsinsats. Perfekt att bjuda på, kanske till förrätt.


Ingredienser

500 g räkor med skal, frysta och tinade

1 tsk rapsolja

2 msk smör

1 msk tomatpuré

1 schalottenlök

½ morot

50 g rotselleri

några gröna purjoblad

några vitpepparkorn

cayennepeppar

en skvätt torrt vitt vin, matlagnings eller oekat

vatten

grädde

ev salt

Gör så här:

Skala räkorna och ställ undan dem i kylen.

Fräs skalen i het panna med rapsolja tills skalen vitnat. Tillsätt tomatpurén och låt den bryna med. Hacka lök och grönsaker och låt dem bryna med några minuter tillsammans med smöret, vitpepparkorn och cayennepeppar. Häll på det vita vinet och låt det koka in lite innan du häller på vatten så det täcker skalen. Låt puttra 20-30 minuter. Rör om då och då. Ställ av från plattan och låt skalen dra i vätskan ett tag, kanske i timme, innan du silar av buljongen. Jag fick ut 3 dl.

Häll buljongen i en kastrull med nästan lika mycket grädde som buljong.

Låt koka ihop på svag värme en halv till en timma, smaka av t.ex med mer grädde, cayennepeppar och kanske salt och nymalen vitpeppar.

Lägg räkor i en sopptallrik och slå den heta soppan över så räkorna blir varma och toppa med dillvippa eller annat grönt. Servera med ett gott bröd, gärna någon bit smördeg, skuren i remsa och gräddad med ost och flingsalt.


  

 
 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

26 oktober 2010 21:21

Absolut! Då tar vi detta så tar du vår med kräftor i, bytt bytt!

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

26 oktober 2010 21:29

Mårtenssons kök: Bra deal :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Trollpackan

Trollpackan

26 oktober 2010 21:41

Låter gott, men jag vill nog ha i lite grönsaker av något slag...räcker inte med några gröna purjoblad och rotselleri...kommer nog att fräsa med lite paprika, tomat, krossad vitlök, färska champinjoner och kanske ha i lite basilika. Jag gillar ju att improvisera;)
Annars så!

http://www.trollpackan.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

26 oktober 2010 22:08

Trollpackan: Så där gör jag ibland, tar lite olika extra allt, och det är också jättegott!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

26 oktober 2010 22:28

Vaddå, har jag missat något? Kan man byta grejer med varandra här!? Minnsan, minnsann... Vad får jag för en slatt grädde, stor samling ganska gröna egenodlade tomater, en sats chilistark tomatsås? Lite räksoppa eller kräftor kanske?

http://momaskitchen.wordpress.com.

 
Lena

Lena

26 oktober 2010 22:45

Du Moma får så klart raggmunkar!

Löv

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

27 oktober 2010 09:19

Åh, det är kärlek :)

http://momaskitchen.wordpress.com.

 
Lena

Lena

27 oktober 2010 09:50

Mma. Yes löv! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards