Direktlänk till inlägg 31 oktober 2010
Eller mellanting mellan råraka och rösti snarare. Hur som helst är det vansinnigt gott och en av mina favoriter när det gäller att smälla i mig lite för fet mat. Som ensamrätt äter jag upp hela själv men man kan skära ut tårtbitar och ha den som tillbehör.
Självklart blir det egentligen godast att klicka ut mindre högar och steka men det är en annan femma och något jag bara gör när jag har extra tid eller när det ska vara lite finare. Kanske som förrätt med rom, rödlök och gräddfil. Man kan ju riva ner lite lök också, allt är en smaksak.
En råraka eller rösti för en glupsk
500 g potatis
½ tsk salt
smör
några droppa rapsolja
Riv potatisen grovt, pressa ut vätskan och blanda noga i saltet. Det bästa resultatet får du om du förfelar raspet i två stekpannor men det går bra i en enda.
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör och några droppar olja. Häll i raspet och bryn under omrörning några minuter. Forma en rund och platt kaka och låt den steka ett tag.
Lägg på ett stort lock, ha en smörklick i beredskap, vänd hela stekpannan så kakan hamnar i locket. Låt smörklicken hamna i stekpanna och låt kakan försiktigt glida ner i stekpannan, nu med andra sidan neråt. Låt steka ett tag. Lyft försiktigt i kanten och kolla om den blir brun.
Upprepa lockmanövern ett par gånger så kakan både blir klar inuti och får fin färg på båda sidor.
Servera med knaperstekt fläsk eller bacon och lingonsylt. Eller med gräddfil, hackad lök och rom. Eller med gräddfil och räkor. Eller … något annat gott. Själv kan jag smälla i mig den utan tillbehör (bara lite extra salt), fast bara när ingen ser. Mums! Sa jag ätt jag älskar potatis i alla former och även de utan form?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...