Direktlänk till inlägg 9 november 2010
Kålpudding, liksom så många andra ugnsrätter, blir godare om den får tillbringa natten i kylen. Köttfärsen köper man där de maler den själva, ex. City Gross. Färsen man köper på ex. ICA brukar var sådan som är förpackad i ”skyddande atmosfär” och den smakar oftast inte ett smack!
Kålpudding 5-6 portioner
900 - 1 kg vitkål
smör
ca 1 msk sirap
350 g nötfärs av god kvalité
1 ½ tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 kokta potatisar
4-5 dl gräddmjölk
mer smör
Ta bort stocken från vitkålen och strimla kålen grovt. Bryn i omgångar i smör och lägg över i en gryta. Ringla sirapen över och låt kålen puttra en stund så den ångar av lite och mjuknar ytterligare.
Under tiden du fixar med kålen kokar du potatisarna och mosar dem.
Blanda färsen med potatisen, vätskan och kryddorna. Smeten ska vara ganska lös. Blanda i 2/3 av den brynta vitkålen. Häll smeten i en smord form (nästan lika stor som en halv långpanna), täck den med resten av den brynta kålen och några små smörklickar. Grädda den i den nedre delen av ugnen i 200° i ca 1 timma. Täck med folie på slutet så den inte blir bränd.
Eller ännu hellre: Grädda puddingen i 45 minuter, låt svalna och ställ i kyl över natten.
Dagen efter: häll på lite extra vispgrädde och värm puddingen i 175° ugn tills den är genomhet.
Servera med kokt potatis, lingonsylt, ett gott knäckebröd och en klick smör på toppen. Det sista gör hela skillnaden från super till delikat!
Inga bilder hinner man ta på maten så här i flyttstöket men en god nyhet är att det snöar i Falun just nu så det börjar ljusna i Helvetesgapet! (Ja, vi bor där solen inte når fram)
Och svar; ja! Jag lagade kålpuddingen igår för att avnjutas idag. Höll på att dö av abstinens igår så det var nära att jag började äta direkt men jag nöjde med mig att smaka av den. I alla fyra hörnen provåt jag så jag kunde vara säker på att hela var bra! Det är väl dumt om bara halva är god?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...