Direktlänk till inlägg 16 november 2010
Julkorv med senapssås, potatis och gröna ärtor blev det idag. Så länge sedan och så gott!
Jag gör först såsen och sedan kokar jag allt det andra på en gång och kokar sedan upp och smakar av såsen på slutet.
Senapssås till 4 portioner
30 g smör
½ dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
½ dl vispgrädde
½-¾ tsk salt
några varv vitpeppar ur kvarn
2 msk Slotts senap, Original
Smält smöret på låg värme och rör ner mjölet och vispa till en smidig smet. Ha i vätskan, lite i sänder, under ständig omrörning. Koka upp såsen och krydda med salt och peppar, rör i botten hela tiden, och låt såsen svälla i 10 minuter. Detta kan du göra när kastrullen står vid sidan av spisen.
Koka upp igen, låt puttra någon minut, och tillsätt senapen när du ska servera. Tillsätt ev. mer mjölk. Att du inte ska ha i senapen från början är för att den tappar i smak fort när du kokar såsen ett tag.
Färsk (rå) fläsk- eller julkorv ska kokas i ca 30 minuter. Skölj av korven och lägg den i vatten så det täcker. I med 1 tsk salt per liter vatten, några vitpepparkorn, ett par kryddpepparkorn och 1-2 lagerblad. Picka korven på några ställen med en knappnål så den inte spricker. Låt sjuda upp och låt den gona sig i vattnet ca 30 minuter.
Koka potatisen samtidigt som du kokar korven. Släng i ett par nävar gröna ärtor i potatiskastrullen just innan potatisen är klar.
Servera det hela med en god senap.
Tycka vad man vill om bilderna på korven! Vi åt och åt och ... åt!
Titta i grytan, uppe till höger. Är det min spegelbild från när jag fotar ;)
Ser ut som en dödsskalle juh!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...