Direktlänk till inlägg 16 december 2010
Myten om att spenat skulle vara så ofantligt nyttigt har ju Lisa effektivt tagit död på men det är förbaskat gott, vilket hon ju också säger i samma inlägg där man får sig en hel massa fakta man vill/bör veta. Bl.a hur man får ett stort arv i förtid! Man ska laga en spenaträtt och låta den stå framme i rumstemperatur lääänge. Sedan ska man bjuda en rik släkting (den sorten som har testamenterat sin förmögenhet till just dig) på maten. Sedan är det bara att vänta.
Spenatsoppa är en av våra favoriter och när nu sambon önskade sig det (har tjatat sig till det) så fixade jag så soppan. Förut har jag helt enkelt bara stuvat spenaten men spätt den lite extra för soppan men nu gjorde jag en riktig soppa och det av frusen bladspenat. Oj, vad det blev gott. En riktigt smaskig soppa!
Spenatsoppa med kokta ägghalvor 3 portioner
1 gul lök
3 msk smör
500 gram frusen bladspenat
1 nypa socker
½ msk kycklingfond
½ dl vetemjöl + 1 dl mjölk blandas (skakas) = redning
1 dl vispgrädde
standardmjölk
salt
nymalen vitpeppar
en skvätt pressad citron
1- 1 ½ ägg per person
ev några räkor
Så här:
Tina spenaten, det räcker med halvtinad.
Finhacka löken och smält den mjuk i smör (och en nypa salt så löken inte tar färg). Tillsätt spenaten och låt det puttra till spenaten tinat helt och sedan lite till. Tillsätt socker och kycklingfond.
Häll i redningen och grädden och låt det tjockna på svag värme. Pytsa i mjölk, lite i sänder, under fortsatt omrörning tills soppan har den konsistens du önskar. Låt den puttra i ca 20-30 minuter. Späd mer om det behövs.
Koka äggen under tiden.
Smaka av soppan med salt, peppar och citron.
Servera med ägghalvor och bröd. Toppa gärna med några skalade räkor om du har lust.
Jag vet. Man hittar knappt maten om man serverar spenat på Grön Anna-servis :(
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...