Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 december 2010

Fuskvariant av Fish'n Chips

Av Lena - 22 december 2010 01:13

Panerad fisk som är ordentligt krispig serveras med potatisklyftor, tartarsås, citronklyfta och en råkostsallad. Det blev himla gott och jag lyckades få till den krispigaste fiskpaneringen i min mathistoria. Det går utan fritös!

Inga mått är angivna eftersom jag inte mätte. Ja, förutom tartarsåsen då. Jag använde frusna Alaska Pollock från Lidl som jag tinade, byxade och delade i smala bitar. Det blir mer panering än fisk och vansinnigt gott!

Tartarsåsen fick göras på köpemajonnnäs eftersom jag inte hade ägg hemma. Det finns ju Kavlis Äkta!

Maten är fet och inget för dig som är orolig för hjärtinfarkt!


Sätt ugnen på 225°

Skala och klyfta potatis. Ställ in en långpanna i ugnen med en rejäl klick smör och en slurk rapsolja i. När smöret är brynt hivar du i potatisen, saltar och pepprar den, vänder runt den så alla bitar får fett och kryddor på sig, breder ut den i ett jämnt lager och ställer in den i ugnen. Vänd var 10-15:e minut. Potatisen är klar när den är genommjuk, gyllenbrun och krispig. Det tar 30-60 minuter beroende på hur tjocka klyftor du skar och vilken sorts potatis du har.


Tartarsås


1 ½ dl majonnäs

1 msk finhackad gul lök

3 msk finhackad saltgurka, pickles eller, som jag tog, cornichons

1 msk hackad kapris

2 msk hackad gräslök

salt, nymalen svartpeppar

Blanda ner hacket i majonnäsen och smaka av med salt och peppar.



Krispigt panerad fiskfilé


Fiskfiléer i ”strimlor”

salt

vetemjöl

äggvitor (Har sådana i frysen sedan ett antal majonnäser och dressingar. Äggvita lämpar sig utmärkt att frysa och sedan tina till panering.)

Lika delar vanligt ströbröd och det asiatiska ströbrödet Panko


Här är det dubbelpanering som gäller om det ska bli rätta krispet!

Salta fiskfilébitarna. Doppa en i sänder i vetemjöl så det är täckt runt hela, sedan doppa i äggvitan så det täcker och slutligen rullas den i ströbrödet. Lägg dem allt eftersom på ett bakplåtspapper.


Hetta upp rapsolja och en klick smör i en stekpanna. 2-3 mm rapsolja ska det vara för det ska bli mer ”friterat” än stekt.

Jag brukar blöta fingrarna under kallvattenkranen och skvätta i vattnet i stekpannan för att se om det fräser ordentligt så man vet om det är hett nog.

Lägg i några fiskbitar i sänder. Vänd dem när de är gyllenbruna. Alla kanter ska ha färg!

Lägg dem på ett fat med hushållspapper på allt eftersom de blir klara, så de får rinna av. Du får fylla på med rapsolja och smör i pannan ibland eftersom paneringen suger upp fettet ur pannan. Jag sa ju att detta var fet mat!


Mellan varven hinner du grovriva morot och kålrabbi att servera till för det passar alldeles utmärkt!


   Tartar


Det ser godare ut ju längre ner du bläddrar!

  



  



  


Nej men tänk att det inte blev någon bild på den färdiga rätten nu heller!

 
 
@Spisat

@Spisat

22 december 2010 11:44

Fett är rätt & flott är gott :)

http://spisat.se

 
Lena

Lena

22 december 2010 11:50

Spisat: Ja, flott ÄR gott!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

22 december 2010 19:38

Hahaha, det låter mumsigt men ni är inte klocka på en fläck!
Alma kära, du får allt ge dig till tåls med klickbarheten- för jag får det inte att funka(ännu) Så länge du inte sitter på lösningen, då kan du maila mig!:-)
Pöss

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

23 december 2010 10:16

Moma: Inte kloka? Nu förstår jag inte vad du menar!
Det där med klicken. Fråga Spisat för han är ju WP:are. Själv måste jag fundera ut hur jag gör med mitt namn om jag ska byta plats :(

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

23 december 2010 13:04

Det hade jag gärna gjort, men han är på Blogger:-)
Kramen

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Birgitta Höglund\\\\\\\\\\\\\\\'s Mat

Birgitta Höglund\\\\\\\\\\\\\\\'s Mat

23 december 2010 13:48

Oj så gott. Själv kör jag med glutenfri sesampanering, dubbelpanerat med fiberhusk och ägg först, det är inte dumt det heller.
Ha nu en riktigt God Jul, min Bloggvän. Kramar från Jämtland

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

23 december 2010 22:39

Den där tartarsåsen är snuskigt god!

Nu hoppas vi att ni får en härligt och underbar GOD JUL, med god mat (blev det 3 eller 4 var?) och god dryck! Ha det mysigt och bra, julkramar från Anki och Håkan!

http://martenssonskok.blogspot.com

 
tina

tina

28 december 2010 14:30

Det här var det ju galet länge sedan jag åt. Det får det bli ändring på helt enkelt. Hoppas att ni har haft en fin julhelg. God fortsättning!

http://www.pickipicki.se

 
Lena

Lena

28 december 2010 22:32

Moma: Då vet jag inte ... Kramen!
Jag kan kod. Ska fundera lite. Och lite till!

Birgitta: Det där lät gott!
Hoppas du haft en fin jul! Kram, min bloggvän!

Mårtenssons kök: Tartarsås är mycket riktigt snuskigt gott! Det blev 3-4 till mig/sambon ;) Kram!

Tina: Sätt igång direkt! Är ju så syndigt gott! Hoppas du haft det fin med! God fortsättning :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards