Direktlänk till inlägg 22 december 2010
Panerad fisk som är ordentligt krispig serveras med potatisklyftor, tartarsås, citronklyfta och en råkostsallad. Det blev himla gott och jag lyckades få till den krispigaste fiskpaneringen i min mathistoria. Det går utan fritös!
Inga mått är angivna eftersom jag inte mätte. Ja, förutom tartarsåsen då. Jag använde frusna Alaska Pollock från Lidl som jag tinade, byxade och delade i smala bitar. Det blir mer panering än fisk och vansinnigt gott!
Tartarsåsen fick göras på köpemajonnnäs eftersom jag inte hade ägg hemma. Det finns ju Kavlis Äkta!
Maten är fet och inget för dig som är orolig för hjärtinfarkt!
Sätt ugnen på 225°
Skala och klyfta potatis. Ställ in en långpanna i ugnen med en rejäl klick smör och en slurk rapsolja i. När smöret är brynt hivar du i potatisen, saltar och pepprar den, vänder runt den så alla bitar får fett och kryddor på sig, breder ut den i ett jämnt lager och ställer in den i ugnen. Vänd var 10-15:e minut. Potatisen är klar när den är genommjuk, gyllenbrun och krispig. Det tar 30-60 minuter beroende på hur tjocka klyftor du skar och vilken sorts potatis du har.
Tartarsås
1 ½ dl majonnäs
1 msk finhackad gul lök
3 msk finhackad saltgurka, pickles eller, som jag tog, cornichons
1 msk hackad kapris
2 msk hackad gräslök
salt, nymalen svartpeppar
Blanda ner hacket i majonnäsen och smaka av med salt och peppar.
Krispigt panerad fiskfilé
Fiskfiléer i ”strimlor”
salt
vetemjöl
äggvitor (Har sådana i frysen sedan ett antal majonnäser och dressingar. Äggvita lämpar sig utmärkt att frysa och sedan tina till panering.)
Lika delar vanligt ströbröd och det asiatiska ströbrödet Panko
Här är det dubbelpanering som gäller om det ska bli rätta krispet!
Salta fiskfilébitarna. Doppa en i sänder i vetemjöl så det är täckt runt hela, sedan doppa i äggvitan så det täcker och slutligen rullas den i ströbrödet. Lägg dem allt eftersom på ett bakplåtspapper.
Hetta upp rapsolja och en klick smör i en stekpanna. 2-3 mm rapsolja ska det vara för det ska bli mer ”friterat” än stekt.
Jag brukar blöta fingrarna under kallvattenkranen och skvätta i vattnet i stekpannan för att se om det fräser ordentligt så man vet om det är hett nog.
Lägg i några fiskbitar i sänder. Vänd dem när de är gyllenbruna. Alla kanter ska ha färg!
Lägg dem på ett fat med hushållspapper på allt eftersom de blir klara, så de får rinna av. Du får fylla på med rapsolja och smör i pannan ibland eftersom paneringen suger upp fettet ur pannan. Jag sa ju att detta var fet mat!
Mellan varven hinner du grovriva morot och kålrabbi att servera till för det passar alldeles utmärkt!
Tartar
Det ser godare ut ju längre ner du bläddrar!
Nej men tänk att det inte blev någon bild på den färdiga rätten nu heller!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...