Direktlänk till inlägg 26 december 2010
Vi beslutade oss för att äta lite annat på annandan. Inga ungar eller föräldrar eller andra störande element. Ja, det var inte självvalt men helt ok. Lutfisken och kalkonen får vänta tills vi är fler. Jag stekte helt enkelt varsin utskuren biff som serverades med Karljohansvampsås, råstekt potatis och en rejäl sallad.
Förrätten bestod av gratinerad hummer med Freixenet (vitt fuskbubbel) till och hummern var visst god men inget som går till historien. Lydde Birgitta Höglunds råd och hade 3-stjärnig Grönstedt i såsen och den var god! Tog en liten en (cognac alltså) som smakprov före för att komma i stämning och det gjorde jag rätt i! Jadå, sambon fick smaka han med :)
Sås av Karljohansvamp, 2 personer
20 gram torkar Karljohansvamp
1 stor schalottenlök, finhackad
2 msk smör
¼ tärning mörk buljong
1 dl vatten
ca 3 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
1 tsk svartvinbärsgelé
Blötlägg Karl Johan i 20 minuter. Häll bort spadet och fräs svampen med hackad schalottenlök i smör några minuter. Späd med mörk buljong och grädde, vitpeppra ur kvarn, och låt koka ihop tills den tjocknat. Smaka av med lite salt. 1 tsk gelé blandas gärna i.
Den här rackaren vägde bara 275 gram och det får inte plats mycket stuvning i en sådan när den är halverad och rensad. Då kan man lägga resten i en skål bredvid och gratinera på samma gång!
Att det här är sås på Karjohansvamp syns väl på långt håll!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...