Direktlänk till inlägg 4 januari 2011
Hade en fänkål i kylen och fisk i frysen att utgå från. Köpte lite vitt vin (faktiskt en tetra på 2 dl, Åkesson) på systemet och visste inte vart jag skulle landa med soppan. Tanken var att jag skulle använda min stjärnanis jag köpte för ett år sedan men aldrig provat. Resultatet blev förvånansvärt bra och soppan kommer att lagas igen. Lite stark för sambons son men inte värre än att han åt upp hela sin tallrik.
Fisksoppa med valfri hetta
150 g fänkål
2 gula lökar
3 msk smör
3 vitlöksklyftor
3 msk mjöl
1 liter fiskbuljong
1 burk hela tomater, klippta i bitar, eller en burk krossade (som smakar mindre än de hela)
2 dl torrt vitt vin, oekat
2 stjärnanis
½ tsk paprikapulver, stark smak
Några stänk D’Elidas eller annars Tabasco
salt
Peppar ur kvarn
500 g fiskfilé (jag hade sej, torsk och lax) i tärningar
2 dl skalade räkor
Servering
Gräddfil eller Smetana att toppa sin tallrik, kanske några räkor och en dillvippa ovanpå samt ett gott bröd med lite smör.
Gör så här:
Ansa och hacka fänkål och gul lök. Smält i smör på låg värme tills det blivit mjukt och blankt. Det tar ett tag, ha inte bråttom. Pressa i vitlöken på slutet.
Pudra över mjölet och rör om, tillsätt buljongen, lite i sänder under omrörning. Ha i vinet, tomaterna, stjärnanisen och paprikapulvret och låt det hela småsjuda i någon halvtimme.
Smaka av med salt, nymalen peppar samt D’Elidas eller Tabasco.
Dräll i fiskbitarna och låt dem gå med ett par minuter tills de är klara.
Pytsa sedan i räkorna och servera!
Bilder? Nej, min dator vill för närvarande inte samarbeta!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...