Direktlänk till inlägg 5 januari 2011
Köttfärslimpa görs på samma smet som du gör dina godaste köttbullar fast smeten ska vara lite lösare. Ta fram ditt favoritrecept på köttbullar eller använd mitt recept.
”Det är ändå såsen som är godast” sa han som missade när han skulle skjuta älgen; Såsen ÄR godast!
Köttfärslimpa:
Köttbullssmet på 500 gram färs + lite extra vatten iblandat (och ev. en näve hackad persilja i)
smör till formen
ett par morötter, skalade och i stavar
ett par gula lökar, skalade och klyftade
kanske någon skalad halverad palsternacka eller en bit rotselleri, skalad och stavad
smält smör med någon droppe soja i
lite buljong att ösa med
Sås:
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 dl god köttbuljong
1-2 tsk ädelost
1 tsk gelé
redning på vetemjöl och vatten
salt
nymalen vitpeppar
ev. lite koncentrerad fond (eller köttsky du har i frysen från förut som du sparat när du stekt kött)
Gör sålunda:
Smörj en form med god plats och lägg köttfärsen som en ”limpa” i mitten. Lägg ut lök och rotsaker på sidorna. Pensla färsen med smälta smöret.
Pyts in i nedre delen av ugnen som är satt på 175° och låt den gotta sig där i ca 1 timma. Ös med buljongen efter 10 minuter och ös den sedan med befintlig köttsaft/sky ett par gånger till. Lägg över något (folie/smörpapper) på slutet om den verkar få för mycket färg.
Koka upp grädde, mjölk och buljong i en kastrull och låt det sjuda på låg värme ett tag så det reduceras lite. Det går ypperligt att minska mjölkmängden och öka gräddmängden!
När köttfärslimpan är klar tar du ut den och flyttar över den på något annat, lyft över grönsakerna med, och håller den varm.
Vispa ur formen med lite vatten och häll denna sky i såskastrullen du har gräddmjölken i.
Vispa i ädelosten och gelén och låt det smälta ner. Smaka av med salt och peppar.
Vispa i lite redning i taget tills såsen har lagom konsistens. Smaka av och ha ev. i lite koncentrerad fond eller en miniklick senap eller lite tomatpuré. Prova dig fram till vad du tycker är gott!
Servera med kokt potatis, pressgurka och grönsaker.
Köttgrotta:
Gör som ovan men gör en skåra i mitten av färsen när du lagt den i formen. Där lägger du något gott som du smörstekt; lök, paprikastrimlor, svamp eller vad-du-vill-och-tycker-passar. Täck fyllningen med färsen.
På väg in i ugnen
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...