Direktlänk till inlägg 11 januari 2011
Köpte billig fläskbog (picnicbog) att lagas i lergryta. Det blev riktigt bra fast hade jag långlagat den hade det blivit ännu bättre.
Fläskstek i lergryta
Lägg lergrytan i blöt ett par timmar innan du ska använda den.
Torka av köttstycket och krydda ordentligt runt om med salt och peppar.
Skala, ansa och dela i bitar morötter, gul lök, en selleristjälk, ett par vitlöksklyftor och någon palsternacka. Ett par persiljestjälkar och något purjoblast går också ner.
Lägg några grönsaksbitar i botten på grytan, lägg i köttet och fyll på med resten av grönsakerna. Strössla lite rosmarin i grytan och fyll på med buljong så det når till hälften upp på köttet.
Ställ grytan i kall ugn, sätt ugnen på 200° och timern på 1, 5 timme.
Tag ut grytan och kolla så köttet är klart (klar köttsaft eller en termometer som visar 80-85 grader). Var försiktig när du öppnar locket för ångan är het.
Tag upp köttet och vira in det i folie och håll varmt. Sila köttskyn ner i en kastrull och koka en god sås på det.
Sås:
köttskyn (bör reduceras (koka ihop) lite)
1 msk tomatpuré
4 dl vispgrädde
nymalen vitpeppar
lite buljong eller fond kan behövas för att få upp smaken
ev vetemjöl/vatten till redning
smaka av salt och peppar
låt eventuellt en liten bit (1-2 tsk) ädelost smälta ner för att förhöja smaken
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...