Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 22 januari 2011

Hummersoppa utan cognac i

Av Lena - 22 januari 2011 22:47

Alla vet väl att man måste ha cognac i hummersoppa? Vet man inte det så blir man varse om man googlar på hummersoppa och läser alla recept som finns. Jag hade en hummer i frysen, överbliven efter annandag jul. Ingen cognac men väl lite whiskey.

Vi skulle ha gratinerad hummer då och hade köpt två djur men jag bestämde oss för att bara ha varsin halva eftersom jag inte visste hur det jag gjorde skulle smaka. Ville inte ”förstöra” två humrar.

Det blev gott men nu ville jag göra soppa av den sista överlevande. Som min dotter sa i ett sms idag; Mamma, du får alltid som du vill! Nä, inte alltid, men stundom!

Här är i alla fall hur jag gjorde min hummersoppa. Jag gjorde i stort sett på samma sätt som jag gör min räksoppa med skalen gjorda till fond.

Tänk bara på att detta TAR TID! Flera timmar faktiskt.


Hummersoppa för två pers


1 hummer, frusen, tinad, skitbillig på extrapris

½ dl tärnad rotselleri

några vitpepparkorn

1 liten schalottenlök, finhackad

1 persiljestjälk

1 vitlöksklyfta, skalad, halverad och skivad

1 tsk whiskey

1 tsk olivolja

1 msk smör

2 tsk tomatpuré

en nypa cayennepeppar

5 dl vatten

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk


Gör så här!


Rensning:

Bryt huvudet av hummern. Skala kroppen på hummern. Ta bort bajssträngen från kroppen. Ta bort ”gallblåsan”, eller vad det är, som sitter i huvudet. Den där svarta lilla påsen alltså som sitter i mitten. Lägg allt kött i en separat skål. Knäck klorna med nötknäppare och ta ut kloköttet helt (var rädd om det). Lägg i skålen. Dela varje led på benet där klon satt och ta ur köttet och lägg i skålen. Observera att det sitter en årbladsformad, fiskfjällsliknande grej i klon som ska ur. När allt kött ligger i en skål och du har kvar skal och brun ”gegga” (spar geggan och eventuell saft) så lägger du skalet i en mortel och stöter sönder det till en oigenkännlig massa eller åtminstone lite mindre bitar. Hummerköttet ställer du i kylen.


Nästa steg är fonden:

Häll skalen i en upphettad traktörpanna eller annan panna. Rör runt så skalen bryns och bleknar. Tillsätt rotselleri, vitpepparkorn, lök, persiljestjälk och vitlök och den bruna geggan med saft du har sparat och låt det bryna med ett tag.

I med teskeden whiskey och låt den smälta in/ånga upp.

Smält ner smöret och olivoljan med tomatpurén så tomatpurén får bryna ett tag i fettet (så den blir av med plåtsmak och konservsmaken). Cayennepeppra.

Pytsa i vattnet och rör om så alla eventuella fastbrända rester från botten av pannan lösgörs.

Låt sjuda/småkoka, rör om ibland, tills ca 2 dl av vätskan återstår.


Häll i grädde och mjölk och låt sjuda tills ca 3-4 dl återstår. En halvtimma? Smaka av med salt och vitpeppar.


Häll allt i en finmaskig sil över en kastrull och låt det rinna av ordentligt. Blanda runt så allt spad (soppan) tas tillvara! Lägg 20 minuter på det för allt behövs.


Dela hummerköttet i småbitar (inte kloköttet) och lägg det (rättvist fördelat) i två tallrikar. Koka upp själva soppan och häll i tallrikarna. Toppa med köttet från en klo på varje tallrik. Servera med en brödbit.


Det blir gott! Lovar!


  Fräsigt värre med skal, lök, rotselleri, vitlök, smör och tomatpuré


I med vattnet


Här silas det


Klart!

 
 
Ingen bild

Avataria

23 januari 2011 16:11

Asså, det här inlägget skriver jag ut! Jag tycker hummer är så gott, men har faan aldrig begripit mej på vad sjutton som är vad och hur fasen man gör.
Men måste man ha rotselleri i? Går det inte lika bra med inte-selleri? (Ogillar!)

 
Lena

Lena

23 januari 2011 17:32

Avataria: Det går bra att använda stjälselleri istället för rotselleri ;)
Asså, det är många som inte gillar selleri. Saken är att sellerin i sig inte smakar så mycket i själva maten MEN ... den hjälper till att lyfta fram smakerna på de övriga ingredienserna. Japp!
Fast det är klart det går bra med inte-selleri.
Inte lika bra men bra!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

24 januari 2011 21:42

Åh vilken njutning, värt var enda sekund att göra :) Själva fick vi resterna från helgens bouillabaisse idag och f*n vad gott det blev efter två dgr på balkongen.
Och ingen rotselleri, bara stjälkselleri :)

http://spisat.se

 
Lena

Lena

26 januari 2011 23:13

Spisat: Hemgjord bouillabaisse? Åh!
Rot- eller stjälkselleri; jag var i valet och kvalet när jag sku göra soppan...

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards