Direktlänk till inlägg 22 januari 2011
Alla vet väl att man måste ha cognac i hummersoppa? Vet man inte det så blir man varse om man googlar på hummersoppa och läser alla recept som finns. Jag hade en hummer i frysen, överbliven efter annandag jul. Ingen cognac men väl lite whiskey.
Vi skulle ha gratinerad hummer då och hade köpt två djur men jag bestämde oss för att bara ha varsin halva eftersom jag inte visste hur det jag gjorde skulle smaka. Ville inte ”förstöra” två humrar.
Det blev gott men nu ville jag göra soppa av den sista överlevande. Som min dotter sa i ett sms idag; Mamma, du får alltid som du vill! Nä, inte alltid, men stundom!
Här är i alla fall hur jag gjorde min hummersoppa. Jag gjorde i stort sett på samma sätt som jag gör min räksoppa med skalen gjorda till fond.
Tänk bara på att detta TAR TID! Flera timmar faktiskt.
Hummersoppa för två pers
1 hummer, frusen, tinad, skitbillig på extrapris
½ dl tärnad rotselleri
några vitpepparkorn
1 liten schalottenlök, finhackad
1 persiljestjälk
1 vitlöksklyfta, skalad, halverad och skivad
1 tsk whiskey
1 tsk olivolja
1 msk smör
2 tsk tomatpuré
en nypa cayennepeppar
5 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Gör så här!
Rensning:
Bryt huvudet av hummern. Skala kroppen på hummern. Ta bort bajssträngen från kroppen. Ta bort ”gallblåsan”, eller vad det är, som sitter i huvudet. Den där svarta lilla påsen alltså som sitter i mitten. Lägg allt kött i en separat skål. Knäck klorna med nötknäppare och ta ut kloköttet helt (var rädd om det). Lägg i skålen. Dela varje led på benet där klon satt och ta ur köttet och lägg i skålen. Observera att det sitter en årbladsformad, fiskfjällsliknande grej i klon som ska ur. När allt kött ligger i en skål och du har kvar skal och brun ”gegga” (spar geggan och eventuell saft) så lägger du skalet i en mortel och stöter sönder det till en oigenkännlig massa eller åtminstone lite mindre bitar. Hummerköttet ställer du i kylen.
Nästa steg är fonden:
Häll skalen i en upphettad traktörpanna eller annan panna. Rör runt så skalen bryns och bleknar. Tillsätt rotselleri, vitpepparkorn, lök, persiljestjälk och vitlök och den bruna geggan med saft du har sparat och låt det bryna med ett tag.
I med teskeden whiskey och låt den smälta in/ånga upp.
Smält ner smöret och olivoljan med tomatpurén så tomatpurén får bryna ett tag i fettet (så den blir av med plåtsmak och konservsmaken). Cayennepeppra.
Pytsa i vattnet och rör om så alla eventuella fastbrända rester från botten av pannan lösgörs.
Låt sjuda/småkoka, rör om ibland, tills ca 2 dl av vätskan återstår.
Häll i grädde och mjölk och låt sjuda tills ca 3-4 dl återstår. En halvtimma? Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll allt i en finmaskig sil över en kastrull och låt det rinna av ordentligt. Blanda runt så allt spad (soppan) tas tillvara! Lägg 20 minuter på det för allt behövs.
Dela hummerköttet i småbitar (inte kloköttet) och lägg det (rättvist fördelat) i två tallrikar. Koka upp själva soppan och häll i tallrikarna. Toppa med köttet från en klo på varje tallrik. Servera med en brödbit.
Det blir gott! Lovar!
Fräsigt värre med skal, lök, rotselleri, vitlök, smör och tomatpuré
I med vattnet
Här silas det
Klart!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...