Direktlänk till inlägg 29 januari 2011
Överskriften borde kanske varit ”Hur man gör majonnäs fast man inte kan”.
Jag har gjort egen majonnäs några gånger men aldrig kunnat äta den. Konsistensen har det inte varit något fel på (utom de två första gångerna då den skar sig) men smaken har varit en smärre katastrof. Hur jag än har försökt smaka upp den med salt, vinäger och/eller citron så har den inte blivit bra. En gång lyckades jag göra en halvskaplig men att den gick att äta berodde på att jag hade i en massa dill. Nu har jag till sist fått till det men självklart är receptet darrigt och oprecist. Jag gjorde grunden först och sedan rörde jag i mer vinäger och senap i omgångar tills det blev en smak som passade mig. Att jag fick öka på med syran beror nog på att mina äggulor var väldigt stora så receptet är nog lagom om man har normala äggulor.
Senapen jag använde nu funkade väldigt bra till detta. Bättre än de andra franska jag använt. Moutarde de Dijon, Duc De Coeur, från Lidl. Kostar någon tia bara men är god som attan. Nu har jag sett att den finns som grovkornig och den måste jag bara prova i nästa majjo!
Det pratas mycket om man ska veva majonnäs för hand eller använda mixerstav, se länkarna nedan. Jag kör medelvägen och använder elvisp.
För att vara säker på att inte få för mycket olja i början (det är då den skurit sig för mig) så doppar jag en sked i oljan och låter den olja som fastnat droppa ner i byttan jag gör majonnäsen i. Det blir inte många droppar åt gången, och det tar tid, men det funkar. När det blivit lite krämigt i majonnäsbyttan kan man ju öka takten och fylla skedbladet några gånger innan man häller direkt i en tunn stråle. Detta knep (att bara doppa skeden) såg jag hos ”Two fat ladies” på TV.
Hemlagad majonnäs är kanonkul att servera. Ska göra en i veckan tills den blivit optimalt passande till mina smaklökar.
Det här började jag med:
2 äggulor, stora ekologiska ägg hade jag men mindre ägg är nog bättre
2 tsk fransk senap
2 tsk vit balsamvinäger
1 krm havssalt
2 dl smakneutral olja (Zetas billiga rapsolja)
vitpeppar ur kvarn
en nypa cayennepeppar
Sedan tillsatte jag mer salt, 2 tsk senap och 2 tsk vinäger till men det är en smaksak.
Blanda äggulor, senap, vinäger och salt i en skål. Kör med elvisp tills det är lite krämigt. Tillsätt oljan, droppvis i början och snabbare sedan.
Smaka av med vitpeppar, salt cayennepeppar och eventuellt mer syra (senap/vinäger).
Förvara i rengjord burk i kylen.
Detta läste jag innan jag började:
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...