Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 30 januari 2011

Tacopaj – en mumsig lördagsrätt!

Av Lena - 30 januari 2011 11:47

Allt du behöver veta för att göra en god tacopaj. Det här är en ”step by step”-beskrivning för dig som aldrig gjort paj förr.

Mjölet till pajdegen kan så klart vara av nyttigare sort än vetemjöl men till vissa pajer, som tacopaj och västerbotten vill jag ha detta. Pajskalet blir ofta rustikare med annat mjöl inblandat.

Köttfärsen köper du helst i butik som maler den själv eller i en butik som har god kvalité på sin färs. T.ex ICA’s egna som är förpackad i skyddande atmosfär är oftast ingen hit, även om den är svensk. När du stekt den kan du stå med en färs som dryper av fett i botten av stekpannan. Hur kul är det i en paj? Om du ändå råkar göra så, ta då och lägg den stekta färsen i ett durkslag så det feta rinner av.




TACOPAJ


Ingredienser pajdeg:

3,5 dl vetemjöl

150 g kylskåpskallt smör

ca 2 msk kallt vatten

1 krm salt


Ingredienser fyllning:

500 nötfärs

1 dl Old El Paso Taco Spice Mix, mer än en påse går åt

1 dl vatten

2 dl crème fraiche

6 tomatskivor

5 klickar Taco Sauce, hot

2 dl riven ost


Tillbehör:

sås: 2 dl crème fraiche eller gräddfil blandat med ½ burk Taco Sauce, hot

Tortilla Chips (Santa Maria Sheese är gott här)

sallad


Gör pajskalet:

Hacka snabbt samman mjöl, salt och iskallt tärnat smör till en grynig massa. Helst i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en klump. Platta ut rejält, plasta in och lägg i kylen en halvtimma. Sätt ugnen på 225°.


Tag ut pajdegen och kavla ut den mellan plastfolieark tills den är så stor att den räcker till en form på 28 cm. Alltså ca 34-35 cm så det räcker upp på kanten. Så klart funkar det med en mindre pajform!

Dra av översta folien, vänd upp och ner på det hela och lägg över pajformen.

Tryck försiktigt ner degen så den sluter tätt utan luftbubblor. Ta bort överflödig deg. Klä kanterna med lite folie så de inte sjunker ihop under gräddningen, nagga botten ordentligt och ställ i kylen 10 minuter. Bilder på förfarandet har du här.


Ta formen ur kylen och grädda den mitt i ugnen ca 10-12 minuter, tills den fått lite färg. Du kan gärna ta ut formen lite i förtid och pensla med äggvita som får grädda med det sista. Då minimerar du risken att botten blir uppblött av fyllningen sedan.

Att tänka på: När du använder äggulor i maten kan du styckfrysa äggvitorna och ta fram och tina en vita till ett sådant här tillfälle. Då slipper du slösa på ett helt ägg.


Fyllningen:

Stek färsen. Det behövs faktiskt inget matfett. Rör i tacokryddan och låt det fräsa lite, blanda i vattnet och rör om och låt småputtra tills vattnet ångat bort.


Själva pajen:

Fyll pajformen med färsen. Bred över crème fraichen. Placera ut tomatskivorna och klicka ut tacosåsen jämnt fördelat mellan tomaterna.

Grädda ca 15 minuter. Ta ut pajen och fördela osten över och grädda tills den smält och fått en anings färg.


Servera med sås, Tortillachips och en rejäl sallad. När satt ett gott rött vin fel till en paj? Aldrig varit med om!


   


  



P.S Jag upptäckte till min förskräckelse att jag missat att svara på två kommentarer på inlägget om Västerbottenpaj. Jag ber om ursäkt och har så klart rättat till felet nu!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards