Direktlänk till inlägg 4 februari 2011
Vad är en matblogg utan ett recept på aioli? Jag har surfat runt och kollat de vanliga recepten och då tog jag väl och gjorde som alla vanliga människor gör när de gör som vanligt. Man måste först börja med en grund tänkte jag. Nu har jag gjort en grund och den blev god och ännu godare blev den när jag spetsade med en slurk god olivolja. Nästa gång ska jag utveckla det hela men det är då det. Fast jag har problem med stavningen! Jag skriver ailoli hela tiden och måste rätta mig själv.
Aioli
4-5 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl olja, neutral (Zetas raps)
2 krm salt
nymalen vitpeppar
1 tsk äppelcidervinäger
1 slurk god, pepprig olivolja
Se till att alla ingredienser har exakt samma temperatur.
Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och separera ner äggulorna däri.
(Frys in äggvitorna. Dessa tar du fram och tinar när du ska pensla en pajbotten, pensla bröd eller ska panera något.)
Sätt en visp i elvispen och kör på medelhastighet tills det blivit krämigt.
Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i tunn stråle. Se hela tiden till att äggen hinner svälja oljan innan du fortsätter hälla i den.
Smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger. Rör i olivoljan och servera.
Ser väl lite tråkigt ut men att sätta dit en persiljekvist hade inte gjort det bättre
Edit: Riktig Aioli har du här!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...