Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 4 februari 2011

En helt vanlig aioli.

Av Lena - 4 februari 2011 20:50

Vad är en matblogg utan ett recept på aioli? Jag har surfat runt och kollat de vanliga recepten och då tog jag väl och gjorde som alla vanliga människor gör när de gör som vanligt. Man måste först börja med en grund tänkte jag. Nu har jag gjort en grund och den blev god och ännu godare blev den när jag spetsade med en slurk god olivolja. Nästa gång ska jag utveckla det hela men det är då det. Fast jag har problem med stavningen! Jag skriver ailoli hela tiden och måste rätta mig själv.


Aioli


4-5 vitlöksklyftor

2 äggulor

1 dl olja, neutral (Zetas raps)

2 krm salt 

nymalen vitpeppar

1 tsk äppelcidervinäger

1 slurk god, pepprig olivolja


Se till att alla ingredienser har exakt samma temperatur.

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och separera ner äggulorna däri.

(Frys in äggvitorna. Dessa tar du fram och tinar när du ska pensla en pajbotten, pensla bröd eller ska panera något.)

Sätt en visp i elvispen och kör på medelhastighet tills det blivit krämigt.

Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i tunn stråle. Se hela tiden till att äggen hinner svälja oljan innan du fortsätter hälla i den.

Smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger. Rör i olivoljan och servera.


   Ser väl lite tråkigt ut men att sätta dit en persiljekvist hade inte gjort det bättre


Edit: Riktig Aioli har du här!

 
 
@Spisat

@Spisat

4 februari 2011 21:45

Oj, aioli var ett tag sen, typ 20 år eller något sånt.
Oj vad sugen jag blir nu, sitta och pillar räkor och doppa, lite mer vin och en räka till.. Kanske man skulle prova? Tack för knuffen!

http://spisat.se

 
Lena

Lena

4 februari 2011 22:25

Spisat: Har du inte ätit aioli på 20 år eller har du inte gjort egen på 20 år? Det här var mitt första försök och jag är omåttligt glad över att den inte skar sig! Kör på!
*kramen*
Hälsa Spisomatronan!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Emmy

Emmy

4 februari 2011 23:45

Ja, precis vad är en matblogg utan aiolirecept? Vad vore Remsans liv utan aioli? Älskar det! Hemgjord är så klart bäst. Brukar nog ha i lite mer olja än du.
Ha en skön helg!

http://remsansbistro.blogspot.com

 
Lena

Lena

4 februari 2011 23:52

Emmy: Har du mer olja än vad jag har! Måste nog hoppa in på din blogg och kolla hur du gör. Jag har ju aldrig gjort det förr. Ju! Är nöjd nog att det blev bra vid första försöket. Kunde ha skurit sig ;)
Ha en härlig helg du med!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat mobilt

@Spisat mobilt

5 februari 2011 01:13

Gjort. Nästan ätit också men det står en klämflaska i kylen med en aioli jag fick på någon mässa.
-
Testar att kommentera från mobilen!

http://spisat.se

 
Lena

Lena

5 februari 2011 01:34

Spisat: Gjorde du den och nästa åt den?
Klämflaskan kan du hiva!

Testet funkar

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Andy

17 augusti 2012 17:22

Varför hade inte persiljekvisten gjort det bättre?

 
Lena

Lena

4 september 2012 00:43

Andy: Vet inte? Var nog lite darrig där! ;)

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards