Direktlänk till inlägg 4 februari 2011
Löksoppa är gott och billigt och – gott. För snabblagat är det inte. Inte om man gör som jag gör och det böra man göra. Tycker jag. Någon gång ska jag laga löksoppa på det snabba sättet men det blir då det.
Så här är det:
Det tar tid. Det tar längre tid att karamelliserad löken är vad du tror. Jag säger inte hur lång tid det tar för då blir du avskräckt men stanna i köket ett tag. Du hinner nästan baka brödet du ska ha i soppan innan själva soppan är klar. Första halvan av tiden har du fullt upp med soppan men andra tidshalvan kan du hålla på med annat. Som t.ex utbakningen av brödet?
Dessutom är faktumet så pass att hur mycket jag än älskar min Le Creuset-gryta så funkar den inte så bra just här. Löken bränner fast om du har högre värme och blir bara kokt sörja vid lite lägre. Använd en teflonbelagd gryta. Jag har bara använt min Le Creuset, har ingen med teflon, så jag vet. Önskar mig en tjockbottnad och teflonbelagd 2- eller 3-liters, bara så du vet!
FRANSK LÖKSOPPA (4-6 portioner)
Ha till hands:
50 g smör
1 msk olivolja
1 kg gul lök, skalade, halverade och tunt skivade
en nypa socker (så löken får färg lättare)
3 msk maizenamjöl
1 liter buljong, gärna mörk kött
2 dl torrt vitt vin (Åkessons lilla tetra funkar)
en kvist färsk timjan eller en nypa torkad
havssalt och malen svartpeppar
Gör sålunda:
Smält smör och olja i en tjockbottnad kastrull. Drös i löken och sockret och rör om. Ha såpass hög värme att det fräser men inte så hög att det bränner. Rör ofta och håll på med detta i 30-60 minuter. Löken ska få en gyllenbrun färg (bli karamelliserad).
Koka upp buljongen i en separat gryta.
Ta lökgrytan av plattan.
Rör ut maizenamjölet i lite vatten och rör ner i lökgrytan. Rör i buljongen lite i sänder. Rör om ordentligt så det inte blir klumpar. Sätt tillbaks grytan på plattan.
Tillsätt det vita vinet och timjan och låt det hela puttra i ca 20-30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Låt soppan stå och gör brödet till:
Sätt ugnen på 225°
Ha:
Smakrik ost
Skär skivor av brödet (dela i mindre bitar), strö över riven ost (snåla inte) och lägg på plåt.
Grädda i övre delen av ugnen tills osten smält och fått aningens färg.
Hetta upp soppan och häll i varma soppskålar. Lägg i brödbitarna och servera rykande hett.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...