Direktlänk till inlägg 9 februari 2011
Jag är ingen efterrättsmänniska men sambon önskade sig kolasås så jag gjorde en kolasås. Den blev så pass god att till och med jag tog en gång till! Vi åt den till SIA-glass! Jag som inte heller ofta äter glass gjorde tummen upp.
SIA har alltså en laktosfri glass som, enligt dem själva enligt oberoende tester, sägs vara nästan godare än den ordinarie. Det ska jag låta vara osagt (har inte provat den ordinarie) men god var den. Förbaskat god! Härlig vaniljsmak!
Japp! Vi har haft glassprovning i Almaterska residenset! Det blev ett måste eftersom jag hade rabattkuponger liggandes på hallbyrån från själva SIA. Fast butikerna får skärpa sig. Jag har jagat den laktosfria över hela Falun men de enda som hade den var City Gross. Men är jag förvånad? Faluborna kan inte köra bil heller!
Det finstilta:
Laktosfri mjölk, laktosfri grädde, glukossirap, socker, druvsocker, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg fettsyror), vaniljarom, vaniljmärg, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl).
Ifrågasättande:
Jag undrar varför man har stabiliseringsmedel i glassen? Är det för att den ska behålla konsistensen när den tinat? Det gör den inte! Och varför har de vaniljarom och inte naturlig vaniljarom i? Det är en viss skillnad! Sa gnällkärringen!
Kolasåsen jag joxade ihop fick tummen upp av sambon. Och mig!
Söt, smaskig och god kolasås:
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
75 g smör
0,5 dl sirap
½-1 tsk vaniljsocker
Blanda allt utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda försiktigt under omrörning tills den tjocknat något. Karamellprov skadar ingen.
Smaka av med vaniljsocker när den svalnat något. Ringla såsen ljummen på glassen. Gärna något bär till för att balansera sötman.
Martiniglas kan fylla flera funktioner
Sällsynt och rar produkt
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...