Direktlänk till inlägg 26 februari 2011
Kycklingsoppa på menyn hade jag (den enda soppan som blev till under min planerade soppvecka) men ville ha något annorlunda. Efter lite nätsurf hamnade jag på en soppa som heter ”Tom ka gai” som verkade god. Efter ytterligare tid i surfsvängen hamnade jag på recept,nu och en soppa som Monica Eisenman har gjort och som tydligen finns i hennes bok ”Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter”. Jag gjorde så ”likadant” jag kunde/ville, men inte fullt ut.
Jag kokade en hel kyckling, rensade och lade undan filéerna, frös in resten av köttet. Buljongen, med skinn och ben, kokade jag vidare några timmar. Just som det står om du följer ovanstående länk. Buljongen silade jag, kokade ihop lite och tog undan 5 dl till denna soppa, resten frös jag in. Dessa 5 dl spädde jag med vatten så jag fick 8 dl.
Eftersom mina kycklingfiléer var kokta redan så lade jag i dem precis på slutet men har du råa så gör som nedan.
Typ Tom ka gai, 3-4 pers
Ingredienser:
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk, välj en bra (läs det finstilta på burken)
1 msk riven färsk ingefära
3 citrongräs (endast den vita delen)
1-2 tsk krossade limeblad
1 stor röd chili
2 kycklingfiléer
150 g färska champinjoner
15-20 körsbärstomater
200 g äggnudlar
2 msk fisksås
0.5 dl färskpressad limesaft (1–2 lime)
1 kruka koriander
1 lime i klyftor
2 salladslökar
En chili till garnering för den som vill ha extra sting
Gör så här.
Skär kycklingen i strimlor, ansa och skiva champinjonerna.
Krossa citrongräsen och strimla dem tunt.
Ansa och hacka eller skiva chilifrukten, halvera tomaterna.
Skiva salladslöken och riv ingefäran.
Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.
Tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili.
Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
Lägg ner kycklingen i soppan och sjud tills den är genomkokt, i ca 5 minuter.
Krossa nudlarna något.
Tillsätt nudlar och champinjoner och låt gå tills nudlarna är klara.
Ha i tomaterna.
Blanda i fisksås och limesaft.
Smaka av! Sälta, syra, styrka?
Häll upp i soppskålarna.
Hacka den färska koriandern.
Strö salladslök (och koriander över soppan) och servera med någon limeklyfta.
Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite hackad/skivad chili.
Jag föredrar att ha i koriandern direkt i soppgrytan, mycket finhackad.
Färsk koriander smakar tvål i min gom!
Soppan blir ännu godare om du gör den dagen för D! Skitgod!
Nästa gång har jag även i sockerärtor samt kör ner lite av den strimlade salladslöken (det vita) rätt ner i soppan och garnerar med det gröna!
Nästa gång är en annan vecka.
Bilden är lånad
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...