Direktlänk till inlägg 8 mars 2011
Söndagsmiddag.
Jag visste att jag inte skulle labba och slabba själv men envis som jag är så körde jag bara på.
Middagen skulle vara ugnskokt torskrygg med Beurre Blanc, lättkokta sockerärtor och potatis.
Det blev vanlig torskfilé och smält smör utan syra.
Smörsås får man öva sig på läste jag och det märker jag är sant. Och läsa i kokböcker hur andra har gjort. Själv utgick jag från en filmsnutt på Youtube där det talades franska men jag såg ju hur de gjorde, tänkte jag! Jag var så ivrig att jag till och med mailade systembolaget och frågade vilket vin jag skulle ha i.
Marqués de Riscal (nr 6001) tyckte de jag skulle ha. Eller, det var det billigaste av deras förslag.
Jo, jag läste alltså en massa recept på nätet och fick ihop ett men det hjälpte inte för ingen sa hur man verkligen ska göra och vad man ska tänka på.
Jag blankade hackad schalottenlök i lite smör, tillsatte vinäger och vitt vin och lät det koka ihop. Sedan vispade jag i det rumsvarma osaltade smöret och smakade av med salt, peppar och citronsaft. Eller, det var så jag skulle göra. Nu skar sig såsen efter en tredjedel av smöret och jag tänkte ge upp. Men så ryckte jag upp mig, silade av smöret från löken och började om. Det skar sig inte men det blev inte krämigt. Och syran försvann visst med smöret jag fick sila av.
Nu har jag läst om hur man egentigen gör och så blir det nästa gång. För jag kommer att göra såseländet tills jag lyckas! Eller, tror jag lyckas. Jag har ju aldrig ätit såsen så jag får gissa lite hur den ska vara/smaka.
Edit: Ringlade Olivados avokadoolja zest över fisken innan den åkte in i ugnen. Helt fantastiskt gott!
Bildebevis på eländet.
Det såg egentligen inte så här illa ut. Färgerna på bilden blev minst sagt skumma.
Vinet var i alla fall bra. Det smakade som det stod att det skulle smaka.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...