Direktlänk till inlägg 8 mars 2011
Vi var i Uppsala i helgen och hälsade på min dotter. Hon bjöd på kyckling kryddad med en etiopisk krydda som hette Bako. Hon hade köpt den i en Fair Trade-butik som heter Globalen. Vi begav oss dit och köpte en burk. 55 kronor var väl lite mycket pengar för en burk men det finns ju orsaker till priset.
Producenterna är några kvinnor i Bako, i södra Etiopien, som genom tillverkningen försörjer sig och sina familjer. Exporten av kryddan startade på 1950-talet av pastor Torsten Persson.
Detta är förmodligen Sveriges äldsta Fair Trade Projekt.
Den här kryddburken är importerad av North & South Fair Trade, Wrångebäck, Hjo och finns att beställa på nätet hos Grön Gåva.
Det är en traditionell etiopisk kryddblandning med 18 olika kryddor i.
Hemligheten med kryddan är koktiden. Färsk är kryddan mycket stark men om den kokas i minst 1,5 men gärna 2-3 timmar så förvandlas den och får en aromatisk och underbart god smak. Allt detta enligt texten på burken.
Det finstilta:
Rödpeppar, bockhornsklöver, kanel, svartpeppar, nejlikor, kardemumma, koriander, kyndel, ingefära, rödlök, svartkummin, basilikaört, ruta (vinruta?, biskopsogräs, vitlök, kålfrö, temsös och ades. (De två sista vet jag inte vad det är)
Tre recept medföljer burken och jag valde ett med köttfärs i. Alla recept innehåller mycket matfett, mycket rödlök och tomatpuré. Jag gjorde bara små förändringar och det hela blev jättegott!
Bakogryta med köttfärs
600 g köttfärs
½ kilo rödlök
250 g matfett (jag tog smör)
1 dl tomatpuré
1 ½ msk bakokrydda
1 ½ tsk salt
4 tomater
nymalen svartpeppar
Hacka löken och torrbryn den på svag värme tills den är gyllenbrun.
Tillsätt under omrörning matfett, bakoblandning och salt.
Tillsätt köttfärs.
Skär tomaterna i bitar och tillsätt dem.
Koka alltsammans på låg värme 2-3 timmar. (jag lät den puttra i 3 timmar.)
Rör då och då.
Späd med vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med skivor av mjukt bröd med en sallad till eller tillsammans med ris eller pasta. Ställ kryddburken på bordet så den som vill kan ta mer.
Löken skulle torrstekas
Det var ju väldigt lättlagat!
Puttra på svag värme 2-3 timmar
Redo!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...