Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 8 mars 2011

Bakogryta med köttfärs

Av Lena - 8 mars 2011 12:06

Vi var i Uppsala i helgen och hälsade på min dotter. Hon bjöd på kyckling kryddad med en etiopisk krydda som hette Bako. Hon hade köpt den i en Fair Trade-butik som heter Globalen. Vi begav oss dit och köpte en burk. 55 kronor var väl lite mycket pengar för en burk men det finns ju orsaker till priset.


  


Producenterna är några kvinnor i Bako, i södra Etiopien, som genom tillverkningen försörjer sig och sina familjer. Exporten av kryddan startade på 1950-talet av pastor Torsten Persson.

Detta är förmodligen Sveriges äldsta Fair Trade Projekt.

Den här kryddburken är importerad av North & South Fair Trade, Wrångebäck, Hjo och finns att beställa på nätet hos Grön Gåva.


Det är en traditionell etiopisk kryddblandning med 18 olika kryddor i.

Hemligheten med kryddan är koktiden. Färsk är kryddan mycket stark men om den kokas i minst 1,5 men gärna 2-3 timmar så förvandlas den och får en aromatisk och underbart god smak. Allt detta enligt texten på burken.


Det finstilta:

Rödpeppar, bockhornsklöver, kanel, svartpeppar, nejlikor, kardemumma, koriander, kyndel, ingefära, rödlök, svartkummin, basilikaört, ruta (vinruta?, biskopsogräs, vitlök, kålfrö, temsös och ades. (De två sista vet jag inte vad det är)



Tre recept medföljer burken och jag valde ett med köttfärs i. Alla recept innehåller mycket matfett, mycket rödlök och tomatpuré. Jag gjorde bara små förändringar och det hela blev jättegott!


Bakogryta med köttfärs


600 g köttfärs

½ kilo rödlök

250 g matfett (jag tog smör)

1 dl tomatpuré

1 ½ msk bakokrydda

1 ½ tsk salt

4 tomater

nymalen svartpeppar


Hacka löken och torrbryn den på svag värme tills den är gyllenbrun.

Tillsätt under omrörning matfett, bakoblandning och salt.

Tillsätt köttfärs.

Skär tomaterna i bitar och tillsätt dem.

Koka alltsammans på låg värme 2-3 timmar. (jag lät den puttra i 3 timmar.)

Rör då och då.

Späd med vatten om det behövs.

Smaka av med salt och peppar.


Servera med skivor av mjukt bröd med en sallad till eller tillsammans med ris eller pasta. Ställ kryddburken på bordet så den som vill kan ta mer.




  

Löken skulle torrstekas


   Det var ju väldigt lättlagat!


   Puttra på svag värme 2-3 timmar


   Redo!

 
 
@Spisat

@Spisat

8 mars 2011 23:27

Okej, du vinner! :D Min Berberé från Etiopien innehåller 17 kryddor.. Just samma koka köttfärs jättelänge med massor av smör & rödlök är tanken. Har gjort och minns det som gott gott!

http://spisat.se

 
Lena

Lena

8 mars 2011 23:37

Spisat: 17 ynka? Berberé, är det samma blandning eller?
Visst är det gott med massa rödlök å smör å tomat å sånt! Mumma!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

9 mars 2011 00:09

I ordning som följer: Chili, rödlök, vitlök, kardemumma, långpeppar, muskotnöt, basilika, ingefära, ajowan, bockhornsklöver, salt, svartkummin, vitkummin, koriander, kanel, nejlika och vinruta.

http://spisat.se

 
Lena

Lena

9 mars 2011 00:12

Spisat: Det blir ju inte alls samma blandning! Undrar just om man egentligen skulle känna stor skillnad eftersom många kryddor är samma ändå!
Säg efter mig; mat ÄR gott! :D

http://almamater.bloggplatsen.se

 
@Spisat

@Spisat

9 mars 2011 00:46

"Mat är gott!" Aaah, känns redan bättre :D

http://spisat.se

 
Birgitta Höglund\\\'s Mat

Birgitta Höglund\\\'s Mat

9 mars 2011 06:48

Det där lät gott och intressant, aldrig hört om Bako. Kul att få lära sig lite nytt.

Har skrivit en lång avhandling om LCHF som svar på din kommentar ;)
Hoppas du testar, vore kul att höra vad du tycker. För mig har det inneburit ett mycket bättre liv, med mindre värk, bättre sömn, piggare och mer fungerande i hjärnkontoret :)
Kram Birgitta

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Lena

Lena

9 mars 2011 09:22

Birgitta: Ska läsa din avhandling :)

Kram!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Karin W.

Karin W.

9 mars 2011 11:51

Bako har jag aldrig hört talas om heller. Jag har bara använt berbere i matlagningen som också används som smaksättning i grytor, såser och vegetariska rätter. Jag kollade påsen som jag har i kryddskåpet och den innehåller spiskummin, koriander, svartpeppar, chili, ingefära, paprika, bockhornsklöver, kryddpeppar, kryddnejlika, ajowan, kardemumma och kanel.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Mats

Mats

9 mars 2011 13:50

Det ser verkligen gott ut. Apropå Globalen så finns det ett kulturkafé tvärs över gatan som har ett trevligt ekologiskt utbud.

http://ekologiskmat.blogspot.com

 
Lena

Lena

9 mars 2011 18:42

Karin W: Måste nog köpa berbere och prova! Kul med kryddor! Din berbere innehåller inte riktigt samma som Spisats. Hm!

Mats: Synd att jag inte bor i Uppsala då :) Men ska tipsa min dotter.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lotta

Lotta

10 mars 2011 17:01

Hej! Hittade precis din blog och blev så glad att du skriver om bako-kryddan! Den är så god! Jag vet många som använder den i långkok, men också som bordskrydda för att få lite hetta i maten. Det finns också en bra kokbok med mat från Etiopien och Eritrea men anpassad till svenska kök, skriven av en Gennet Awalom som bor just i Uppsala.
Bor man i Stockholm och vill ha kryddan eller kokboken, så finns de i butiken Just Africa på Slussen (och på nätet).



http://www.justafrica.se

 
Lena

Lena

11 mars 2011 08:38

Lotta: Ja, Bako var en trevlig krydda, och Fair Trade är aldrig fel! Såg att ni i er butik har samma "sort".
Läste på något ställe att just denna anses vara den bästa bakokryddan.

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

hundmamma

11 november 2011 14:22

jag skulle valt injera till köttfärsen, det passar perfekt ihop :)

 
Ingen bild

krl@comhem.se

31 januari 2014 20:48

Bako är namnet på staden där de gör denna typ av berbere. Därav namnet.Skillnaden på innehåll beror på vad som växer och finns att tillgå.

 
Lena

Lena

1 februari 2014 00:12

krl: Det visste jag inte. Tack! :) Denna varianten var i alla fall jättegod!

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards