Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 9 mars 2011

Rysk laxsoppa

Av Lena - 9 mars 2011 18:11

Jag har en bok med sopprecept som heter ”Soppbok”.  Den är utgiven av Mejerierna på Atlantis förlag. Tryck 1989. Där har jag hittat mycket inspiration! Som denna laxsoppa t.ex Lite ändringar har jag gjort men grundidén kommer från boken.


Rysk laxsoppa


1 purjolök

1 morot

1 stjälkselleri

2 msk smör

2 msk tomatpuré

1,2 liter fiskbuljong

Kryddpåse av gasväv (jag använder tekula): 1 delat lagerblad, 6 vitpepparkorn, 1 nypa timjan, 1 delad vitlöksklyfta. Man kan även lägga kryddorna i ett melittafilter som knipsas ihop.

350-400 g lax

3 msk gröna pimientofyllda oliver

1 msk kapris

salt, nymalen peppar


Till servering:

2 dl crème fraiche

½ dl finhackad dill

smörstekt el. rostat bröd i stavar


Så här gjorde jag:


Dela några brödskivor i stavar (4 per skiva) och stek i smör eller rosta hela skivor och dela sedan.

Skölj och ansa/skala purjo, morot och selleri. Fintärna selleristjälken. Moroten och purjon delas i 5 cm långa bitar och strimlas i tunna stavar, som tändstickor.

Fräs grönsakerna i smör ca 10 minuter. Låt tomatpurén fräsa med på slutet. Lägg i kryddpåsen och häll på buljongen. Låt koka på svag värme 15-20 minuter.

Strimla laxen och skiva oliverna. Lägg detta i soppan ihop med kaprisen och låt det sjuda försiktigt några minuter.

Ta upp kryddpåsen och smaka av med salt och peppar.


Servera soppan med en klick crème fraiche och brödet. Strö den hackade dillen rätt i tallriken.


Mycket, mycket gott!


  

 
 
Karin / bevemyrs blogg

Karin / bevemyrs blogg

9 mars 2011 18:52

Lax och för den delen även annan fisk och skaldjur är så himla gott i soppa!! Den här låter inte som något undantag!!:)

http://bevemyrs.blogg.se

 
Majsan

Majsan

9 mars 2011 21:28

Den ryska soppan (från samma bok tror jag) har mättat mej många gånger på det glada nittiotalet när jag inte åt kött. Sen föll den i glömska, och jag började gnaga i mej den ena biffen efter den andra och hade helt plötsligt andra favoriter. Nu ska jag minsann göra den igen, tack för att du påminde mej. Kram till dej!

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

9 mars 2011 22:53

Karin/bevemyr: Visst är det oemotståndligt! Detta var väldigt bra!

Majsan: Jasså du! Du har samma kokbok som jag har! Jo, soppan är värd allt beröm! Överraskande god!
Kram till dig med :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards