Direktlänk till inlägg 23 mars 2011
Fick ett tips hos Lotta Brinck om ett recept på sockerkaka utan bakpulver. Inte för att jag är rädd för bakpulver (E 450 och E 500) utan för att Lotta sa att den var så god och att det kan vara bra att kunna baka sockerkaka fast man inte har tillgång till bakpulver. Bakpulver ger för övrigt en lätt besk bismak så det kan ju vara gott att slippa.
Kakan blev över förväntan både vad det gäller höjd och smak. Mycket god med tydlig äggsmak, ganska söt (för mig som använde vaniljsocker som smaktillsats och inte är van vid söta saker) och den perfekta konsistensen. Ska prova riven citron nästa gång.
Visserligen lägger jag ut receptet här men klicka på denna länk till Lotta så får du veta lite mer matnyttigt!
Sockerkaka
3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
100 g smält smör
1 msk rivet citronskal eller vaniljsocker
smör till formen
ströbröd eller riven kokos
Sätt ugnen på 175°.
Visp ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i mjöl, smör och smaktillsats. Häll i en smord och kokosflingbeströdd form och grädda 45-50 minuter.
Låt den stå 5 minuter innan du stjälper upp den.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...