Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 23 mars 2011

Bakpulverfri sockerkaka

Av Lena - 23 mars 2011 12:10

Fick ett tips hos Lotta Brinck om ett recept på sockerkaka utan bakpulver. Inte för att jag är rädd för bakpulver (E 450 och E 500) utan för att Lotta sa att den var så god och att det kan vara bra att kunna baka sockerkaka fast man inte har tillgång till bakpulver. Bakpulver ger för övrigt en lätt besk bismak så det kan ju vara gott att slippa.

Kakan blev över förväntan både vad det gäller höjd och smak. Mycket god med tydlig äggsmak, ganska söt (för mig som använde vaniljsocker som smaktillsats och inte är van vid söta saker) och den perfekta konsistensen. Ska prova riven citron nästa gång.

Visserligen lägger jag ut receptet här men klicka på denna länk till Lotta så får du veta lite mer matnyttigt!


Sockerkaka


3 ägg

2 ½ dl strösocker

2 ½ dl vetemjöl

100 g smält smör

1 msk rivet citronskal eller vaniljsocker

smör till formen

ströbröd eller riven kokos


Sätt ugnen på 175°.

Visp ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i mjöl, smör och smaktillsats. Häll i en smord och kokosflingbeströdd form och grädda 45-50 minuter.

Låt den stå 5 minuter innan du stjälper upp den.



  


  



     

 
 
Lotta Brinck

Lotta Brinck

24 mars 2011 07:54

Visst är det ett bra recept.
Perfekt som efterrätt på linssoppans dag den 12 april!Eller vid andra festliga tillfällen.

http://lottabrinck.wordpress.com/2011/03/22/linssoppans-dag-den-12-april/

http://lottabrinck.wordpress.com

 
@Spisat

@Spisat

24 mars 2011 10:34

Sockerkaka, finns det husmorstips på hur man får sockerkakan att bli saftig redan dag ett? Jag brukar vänta tre fyra fem dagar innan jag sätter kniven i kakan..

http://spisat.se

 
Lena

Lena

24 mars 2011 10:38

Spisat: Dränk den i sprit! Skojjar ;)
Det är väl smörmängden det hänger en del på ändå? Något husmorstips har jag dessvärre inte. Bakar så sällan :-

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Bettan

14 februari 2013 18:08

Tips på hur man får kakan saftigare.

Fyllning:
•125g smör
•1 dl mjölk
•4 msk vaniljsocker
Koka smör och mjölk ordentligt i 2 minuter. Rör om så det inte bränns vid i botten.
Ta kastrullen av spisen och blanda i vaniljsocker.
Dela sockerkakan i två bottnar och dränk in i vaniljmjölken. Lägg ihop, vanilj mot vanilj.

Detta blir supergott och saftigt.

 
Lena

Lena

16 februari 2013 11:19

Bettan: Tänk, det receptet har jag redan, fast jag glömt bort det. Håller med om att det blir jättegott! Tack! :)

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

jennie

12 juni 2013 13:05

Använd en halv dl grädde så blir den fluffig och hur god som helst :)

 
Lena

Lena

12 juni 2013 14:24

jennie: Ska provas!

http://www.almamater.se

 
Ingen bild

Kerstin Wetterström

5 september 2015 06:16

Sikta mjölet. Ger samma effekt som bakpulver.

 
Ingen bild

Elvira andersson

20 september 2015 17:01

Finns det några färgglada recept som innehåller tonfisk, vetemjöl och socker? Tacksam för svar!

 
Lena

Lena

5 oktober 2015 19:42

Elvira: Nej, det finns inga sådana recept. Tonfisk JA, men med vetemjöl och socker NEJ. Jag försöker undvika vetemjöl och socker för det mesta då det är så onyttigt på alla sätt. Tips: blanda tonfisk med strimlade färggranna grönsaker och toppa med denna dressing http://www.almamater.se/2009/11/19/2206354-tonfisk-sallad-nioise/

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Jess

17 oktober 2019 22:09

Jag provade tipset om en halv dl grädde nervispad i smeten och ja den blir både fluffigare o saftigare hur god som helst

Lena

4 november 2019 16:02

Toppen Jess!

 
Alma

Alma

10 april 2020 17:39

Kan man byta ut sockret mot sirap (mörk, ljus eller vit)? Har varken bakpulver eller socker hemma!

http://almasskafferi.wordpress.com

Lena

16 april 2020 20:41

Jag har ingen aning dessvärre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards