Direktlänk till inlägg 23 mars 2011
Jag tänkte fuska lite inom LCHF. Ja, inte mer än ”LCHF light” tills vidare. Har alldeles för lite kunskap och en aningens haltande vilja för att köra fullt ut. Hade först tänk mig en 4-dagars kur men det sket sig redan första dagen, i måndags, då det blev varma mackor till middag.
Igår blev det riktig lchf men idag vet jag inte. Ska handla först. Tänkte ha fisk och funderade på att servera med quinoa för jag ville ha ett tillbehör som inte bara var grönsaker. Googlade på detta, hittade Nyfiken vital och insåg att det var en förfärlig massa kolhydrater i. Struket från inköpslistan.
Ger tillfälligt upp jakten på tillbehör och lagar soppa i morgon. Med lchf-frallor!
Igår blev det i alla fall en gratäng på rättika som säga vara lchf-världens svar på potatis. Jag älskar potatis och söker efter ett bra substitut. Det här gick rätt bra. Det var faktiskt jättegott, särskilt om du inte tänker på potatisgratäng när du äter. Funkar nog ännu bättre om du inte fått potatis på flera veckor.
Jag serverade detta till biffar gjort på rent nötkött, saltade och pepprade och blandade med en rejäl dos riven ost med bra smak. Västerbotten är bäst! En klick dijonsenap är inte fel i.
Rättika har svårt att dra åt sig vätska direkt i en gratäng, den bör förkokas och ånga av ordentligt först.
Gratäng på rättika, ca små 4 portioner
rättika (jag hade 2 bitar)
vatten
salt
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 gul lök, skalad, halverad, skivad
2 klyftor vitlök, skalade & skivade
smör
salt, peppar
2-3 dl riven ost med bra smak (Västerbotten)
Ugn: 225°
Då så:
Skala rättikan och skiva den i ½-cm tunna skivor. Koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Låt rinna och ånga av i durkslag.
Blanda grädde, mjölk, lök och vitlök i en kastrull med salt och nymalen peppar. Koka upp och koka det aningens krämigt. Blanda i rättikan, blanda om och låt det puttra ca 5 minuter eller tills rättikan känns mjuk.
Häll allt i en smord form och grädda ca 15-20 minuter. Täck formen på slutet om det verkar få för mycket färg.
Servera med ovanstående biffar och en sallad + vinägerdressing. Jag är inne på en period med pumpakärnor i nästan alla sallader och det är himla gott.
Det var så gott att jag kommer att göra det igen, lchf eller inte!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...