Direktlänk till inlägg 25 mars 2011
Förra söndagens middag som lagades förra fredagen kommer nu ut ur ...
Ja, vårvintergryta får man väl kalla det eftersom höstgrytor inte är så aktuella just nu. Köpte en bit högrev av nöt på dryga kilot och gjorde en gryta. Den behövde ca 4 timmar innan köttet blev mört. Och den ska absolut lagas en eller två dagar före du ska äta.
Jag har väldigt svårt för att få en bit kött med fett på i munnen. Jag vet att fettet ger mycket av smaken. Alltså tar jag mig lite extra tid till att få till det.
Jag rensar köttet från det där läskiga samtidigt som jag skär till grytbitar. Jag bryner det där läskiga i smör i en het panna så det får ordentligt med färg. Jag saltar och pepprar och tillsätter vatten så det täcker, sen får det stå där och puttra lääänge.
Sila av skyn som blivit och använd buljongen i grytan du ska laga. Du kan kyla den emellan och skopa av fettet som lägger sig överst.
Gryta på högrev med kantareller och enbär till ca 4 pers
ca 1 kilo högrev som blir ca 800 g, renskuren och i tvåcentimeters-kuber
smör
2 klyftade gula lökar,
2-3 dl förvällda gula kantareller, avrunna (spara spadet)
1 finhackad morot
10 lätt krossade enbär
1 tsk mortlade trattisar om du har
buljong/vatten
en rejäl näve steklökar (lägg i ljummet vatten 20 min så blir de lättare att skala)
3-4 dl vispgrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
salt
nymalen peppar
ev. lite redning av mjöl och vatten eller välmixade havregryn.
Gör som jag:
Bryn köttbitarna i smör i omgångar (salta och peppra varje omgång) i en stekpanna och lägg över i en stekgryta.
Bryn kantarellerna och lökklyftorna i smör och lägg över i grytan.
Bryn steklöken och lägg i kylen.
Vispa ur stekpannan med vatten och häll i grytan.
Tillsätt morot, enbär och trattispulvret i grytan. Häll på buljong/vatten så det täcker, koka upp och låt puttra under lock på svag värme tills köttet känns klart. Detta kan ta flera timmar, beroende på vilken kvalité köttet har. Man kan, om man vet att köttet behöver väldigt lång tid, vänta med att lägga i de gula kantarellerna tills det är någon timma kvar av koktiden.
Låt grytan svalna och ställ den i kylen över natten.
Dag två kokar du upp grytan, har i steklök och grädde, smakar av med salt, peppar och gelé (här hade jag i lite kalvfond från flaska;)) och låter puttra ett tag. Red om du vill ha såsen tjockare. Smaka av igen och servera.
Vi börjar med en bit på 1 kilo kött
Rätt fina bitar
Renset bryns för att bli buljong
Det funkar kanon attmortla torkade trattisar och använda som krydda
Det blev väldigt mumsigt!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...