Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 mars 2011

Ja, det är väl lika bra att skriva om det eftersom jag retar mig så på det

Av Lena - 26 mars 2011 13:50

Eller – jakten på smörgåstårta.


I veckan som gick blev sambon och jag helt plötsligt, som slagna av blixten, sugna på smörgåstårta. Den köpta varianten som man inte har slaskat med själv. Det finns vissa köpe som inte är goda, ett av mina första inlägg på den här bloggen faktiskt. Jag ägde en såg redan då och sågade på friskt!  Nu ska jag såga igen! När sinnet svämmar över av frustration så måste mitt tangentbord tala!


Jag är otrogen! Jag har ingen butik där jag alltid handlar. Jag handlar där de ropar högst om bra varor och billiga priser. Nä, de båda går så klart inte hand i hand för man får ju vad man betalar för. Inget att säga om. Dock handlar jag gärna på Willys en gång per vecka. De har bladpersilja i lösvikt, bra toapapper av billigt egenmärke (det med lila ruta på), hyfsat pris på ekoägg, rakt-över-disk-fisk, hyfsat utbud av konserver, en strålande chipsavdelning och – ett hyfsat rikt utbud på grönsaksavdelningen.

Ska jag köpa kött åker jag alltid till City Gross och blir besviken för ofta men inte alltid. Men de är de enda i den här sta’n som har kött som inte är förpackat i ”skyddande atmosfär”.


Åter till Willys!

Ofta bra men - köp inte tomater i lösvikt där. De ser ut som om de stått i oväder en vecka under tiden som förbipasserande fått betalt för att klämma på dem. Jo, trädgårdstomaterna, de där små du vet, är oftast bra.


Snurra på all rotselleri så du kan plocka bort dem med mögel på. Säger du till personalen att det är mögel på någon grönsak ser h@n frågande och sårad ut. Och tar motvilligt hand om det du visar upp utan att gå till lådan den låg i för att kolla hur de andra ser ut.


Grönsaker som befinner sig i påse (mangold nu senast) har alltför ofta en simmig gul vätska i botten.


Avokadon är antingen så stenhård att du får planera middagen veckor i förväg om du ska använda den eller redan färdig brun guacamole inuti. Mellanting finns sällan.


En sak till, men om kassa(inget mellanslag)personalen. De har gått trevlig-mot-kunden-kurs och önskar ofta trevlig helg och så men inte hur-hantera-varor-på-bandet-kurs. De lägger, med största försiktighet, chipspåsarna på sidan av bandet så de inte ska klämmas sönder av efterkommande tunga mjölklitrar och potatispåsar. Kryddgrönt, som färsk basilka, och tomater i lösvikt (om du ändå köpt av de halvruttna) kastar de med beslutsamhet och kraft rätt ut på det rullande bandet. En gång sa jag till kvinnan i kassan ”oj, jag köpte visst krossade tomater” när hon faktiskt dängde min påse med tomater på rullbandet så de for en halvmeter. Fast, jag tror inte hon hörde. Hon sa inget i alla fall.


Detta jag skrivit ovan är så vanligt att jag skriver om det. Engångsförsyndelser är inget jag hakar upp mig på. Errare humanum est, ignoscere divinum!


Nu till det jag egentligen hade att säga! Smörgåstårtan va de om.


Vi irrade som vanligt runt i butiken. Eller, som vanligt stod sambon och höll ett krampaktigt tag i kundvagnen och försökte fånga in vart jag var. Och då ska du se för dig den där pippin på tv på julafton. Som sticker fram sitt huvud på de mest upptänkliga och oväntade ställena! Det är därför jag blir så svettig när jag handlar. BTW.

Dock så fanns det ett kort ögonblick när sambon och jag gick sakta, sida vid sida, och råkade passera montern med smörgåstårtor. Och för en gångs skull så stannade alla våra fyra ögon på samma sak.

Det fanns fyra räksmörgåstårtor (storlek tre brödskivor på rad) i kyldisken á 133 kronor. Alla såg likadana ut och alla hade de samma datum. Vi tittade på varandra och omvärlden försvann för ett kort ögonblick – och lade en sådan där i kundvagnen.

Oj, vad jag ljuger. Jag höll den krampaktigt i famnen, varsamt, ända till kassan! Jag såg nog religiös ut just då?


Vi betalde och åkte hem. Nästan. Halvvägs hem, när jag med smörgåstårtan i famnen (tack och lov att jag slukade den med blicken) konstaterar att den ser rätt torr ut. Brödbitar på kanterna som inte ens har smör på sig, och pålägg som inte är särskilt överflödigt. Då ser jag något, tar upp mobilen och kollar vilket datum det är, och upptäcker att den ”gick ut” igår! Illa nog är väl det men det står inte när den är tillverkad. Är den tre dagar gammal eller fyra veckor?


Sambon tvärnitar och gör en handbroms-u-sväng. Nästan i alla fall. Det är min blogg så jag får överdriva hur mycket jag vill när det gäller sambons bilkörning!


Jag hoppar ur bilen och går in till butiken igen och talar om vad jag upptäckt. Damen jag talar till tar tillbaks tårtan och ger mig pengarna tillbaks. Och säger att hon ska ringa företaget som levererar dessa delikatesser till dem. De själva har inget ansvar säger hon. Ingen ursäkt. Inte ens en beklagande min.

Är det ICA som har som kutym att ge dubbla inköpssumman i retur när man reklamerar något som är oätbart?


Nåja, vi hade ändå inga sura miner men väl en beslutsamhet i blicken som skulle göra dig knäsvag! Här ska köpas smörgåstårta! Basta!


Vi åker till den ICA-butik som ligger närmast. Alltså faktiskt ganska bredvid Willys. Vi springer in och runt och konstaterar att de inte har någon smörgåstårta alls. Vi SKA ha smörgåstårta.


Jag envisas med ICA för jag har fått för mig att de har bra smörgåstårtor så vi kör till nästa ICA. Den där ICA-butiken jag skrivit om förr med den där mozzarellalådan som var så kladdig så länge att jag fotade den och la ut på bloggen. Jag kan så här i efterhand tala om att vi kollade (och fotade) den där lådan i ca 7 månader innan vi till sist konstaterade att de efter de där 7 månaderna gjort rent den.

Fast nu skulle jag ju berätta om smörgåstårtan som vi hittade där.

En räkstinn historia på 1200 gram för 125 kronor! Och den skulle inte gå ut förrän fem dagar senare! Att inte heller denna hade tillverkningsdatum skrivet var inget vi fäste oss vid.

Visserligen var garnityret lite ynkligt vad det gäller grönt å så.  Den var också tre brödskivor lång som den förra men hade, som sagt mycket räkor på toppen. Två ynkliga halverade citronskivor av änden på citronen, några gurkskivor, ett kvarta ägg fördelat över och en stor dillvippa (men långt skaft och allt) som var fräsch.

När jag kisade riktigt ordentligt kunde jag också konstatera att det inte fanns några E-nummer i skapelsen. Fast det hade inte den från Willys heller.

Den var så tung att sambon fick bära den till kassan.


Vi åkte hem, jag halade fram fin isbergsallad och lite stenbitsrom att pimpa den med. Jag glömde ju i min iver att fota innan jag skar upp (den räkbemängda) tårtan men jag fotade den när jag lagt upp den.


Och du, det är Mikaels Livlina som gjort den.

Och du själva Mikael, om du råkar läsa det här så, ta bort den gräsliga crabbfishen ur tårtan. Vi pillade bort den för den tillför ingenting till en i övrigt god smörgåstårta. Heder att du inte har preppat den med E-nummer! Äggen på tårtan var just exakt lagom kokta!


 

 
 
Moma

Moma

26 mars 2011 21:27

Hahaha, ja det var det där med "dubbla summan tillbaka" på Ica som fick mig att sluta gilla mitt Ica mer och mer... Fast jag tror det var så att man fick 25 kr i värdecheck om man råkat få betala fel pris för en vara, alltså om varan var felmärkt.

De hade (om det fortfarande har vet jag ej för jag handlar där så sällan numer) ganska ofta felmärkta varor. Bara det att varje gång jag fått betala fel pris, och påpekade det, var det jag själv som fick harkla fram ett "ska man inte få en värdecheck..?" Varpå de såg lika trötta ut varje gång, och suckade att i så fall fick jag gå till charken och säga till där. Jag vart mer och mer irriterad för varje gång. Hahaha, som att det var jag som var pinsam som sa till och inte dem som inte kunde hålla rätt på sina priser! Fast jag gillar inte deras (vår lokala Ica) kundpolitik över lag, så jag gick från att vara Ica-fantast till att bli Konsum-fantast, de må vara i långsammaste laget på vårt Konsum- men väldigt trevliga och trevlig vinner i längden!
Lööv

http://www.momaskitchen.se

 
Lena

Lena

26 mars 2011 23:47

Moma: Det är nästan så att jag flyttar till dig och vi tillsammans söker jobb i en matvarubutik och visar hur man bemöter kunder!
Att få tigga om en värdecheck när man har rätt och då bli bemött så där, med en suck. Det var ju som his oss nu ju. Vart har servicen tagit vägen? Kundbemötandet? Omsorgen om den som betalar i butiken så du kan få din lön? Handlar inte jag (och alla andra) hos dig så går du i förtidspension för butiken bär sig inte.

Konsum där jag bodde, i Nynäs, hade personal som jobbat där sedan artonhundrakallt med de brydde sig i kunderna. Det är det vi vill ha! Som du säger; trevlig vinner i längden!

Lööv u2

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Linda Johansson

27 mars 2011 12:04

Precis så är det på Maxi här i Oskarshamn! Vi får aldrig ersättning när vi klagar på dåliga varor, ex färskt kött. Vaccumförpackat vågar vi inte köpa längre, det är ruttet varenda jävla gång!
Köttfärsen smakar i bästa fall ingenting, i värsta fall jäkligt illa...

Sura miner, inga ursäkter och ingen ersättning. Om det blir fel på priset i kassan så måste man påminna dem om de där 25 kr, varenda gång! Jag antar att ingen annan orkar, men de sköter ju inte sitt jobb och man blir blåst på pengar. Mat är tillräckligt dyrt redan innan affärerna kör med sina extra privata pålägg... 5 kr extra på varje kund, varje dag i veckan: hur mycket blir det per år? Det känns som vissa butiker har satt det där med priserna i system.

 
Lena

Lena

27 mars 2011 13:58

Linda: Visst är det skit att inte butikerna värnar mer om kunderna och hur de ska bemötas! Och varför alla dessa sura miner när man klagar på något som så uppenbart är fel. Ibland kan man tro att personalen får ta ur egen ficka när man reklamerar och ska pengarna tillbaks.
Vacuumförpackat är inte att lita på, det har man förstått. Den vacuumförpackade färsen köper jag bara inte.

Jag har fått inse att det vill till att läsa på kvittot innan jag lämnar butiken. Extrapriser; "oj, det har visst inte gått in i databasen!" säger de. Hm!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Linda Johansson

28 mars 2011 11:08

Jag blir vansinning på att vissa butiker tycks ha satt det i system med att extrapriserna inte går in i kassan.
Börjar måndag kl 08, då affären öppnar. Fredag em finns extrapriset fortfarande inte inlagt i kassan. Massor av människor har köpt denna vara till "extrapris" under veckan och jag undrar alltid hur många som ens kollar på kvittot eller inte orkar åka tillbaka till affären för att man redan är hemma.
Det var länge sedan jag lärde mig att lusläsa kvittot INNAN man lämnar affären, då sparar man sina pengar.
Liksom att alltid kolla i påsen innan man lämnar Mcdonalds, de lyckas alltid glömma lägga i det man betalat för...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards