Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 3 april 2011

Köttsoppa på färsk oxbringa med ben

Av Lena - 3 april 2011 10:45

Hemlagad köttsoppa är vansinnigt gott. Det är lite tidsödande men ändå enkelt för mesta tiden sköter den sig själv. Om du köper kött med ben får du en smakrik och mustig buljong som slår allt i buljongväg! Du kan, om du vill, göra pytt av köttet och frysa ner buljongen, koka ihop den först, för att använda senare.

Jag brynte benen först för att få fram smakerna mer men det går också att slänga dem rätt i grytan. Köp gärna en köttbit som är någorlunda marmorerad för det är ju i fettet den goda smaken blommar!


Buljongen


1 kilo färsk oxbringa med ben

smör till pannan om du ska bryna köttet

1 morot i bitar

½-1 palsternacka i bitar

1 gul lök i klyftor

en bit rotselleri i bitar

ett par persiljestjälkar

en dutt vinäger

1 tsk hela vitpepparkorn

salt


Skölj av köttet och torka det och gör i ordning grönsakerna.

Bryn köttet på högsta ugnsvärme eller i mycket het stekpanna. Vänd på dem i pannan så alla sidor får färg. Gör samma med grönsakerna.

Eller …


Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så det täcker. När vattnet kokat upp skummar du av grumset som flyter upp på ytan. Lägg i resten av ingredienserna och låt det först koka upp, sedan sjuda på låg värme tills köttet är mört och lossnar från benen. Det kan ta flera timmar beroende på köttet. Låt köttet svalna, sila buljongen. Rensa köttet från benen och tärna det.

Edit: ska väl tillägga att oxbringan inköptes till extrapris hos City Gross och var alldeles utmärkt fast det tagit ett varv i frysen emellan!


Köttsoppa för fyra

Ta de rotsaker du tycker om och mer av den du tycker mest om. Valet är fritt.


1,5 liter av buljongen ovan

köttärningarna (allt kanske inte behövs)

1 gul lök

3 morötter

3-4 potatisar av fast sort

1 palsternacka

en medelstor purjolök

hackad persilja


Hacka den gula löken samtidigt som du kokar upp buljongen. Låt löken koka med samtidigt som du gör i ordning resten av grönsakerna.

Börja med att tärna och lägg i morötterna som behöver längst koktid. Därefter potatis, palsternacka och purjolök. Tillsätt köttet nu när du ser hur mycket soppa det blev och hur mycket kött du vill ha i.

Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna är klara. Smaka av om buljongen är för stark så du kanske behöver späda med vatten.

Smaka av salt och peppar och dräll i persiljan. Done!


Mellanstadiet

 

 
 
Moma

Moma

3 april 2011 17:56

Mmm, du borde gilla min Pepper Pot, redig mat i soppform, inte helt olik våra svenska smaker med kryddpeppar i. Jag surplar friskt på den nu, jag kan liksom inte sluta då jag väl börjat...

http://www.momaskitchen.se

 
@Receptomaten

@Receptomaten

3 april 2011 19:45

Mmmm så gott :) Att hitta oxbringa är en seger i sig! Nu måste jag ju kolla mad Moma snackar om, Pepper Pot - något att långkoka i en Crock-pot? Låter nästan som det :D

http://spisat.se

 
Lena

Lena

3 april 2011 23:30

Moma: Har kollat in din Pepper Pot och den verkar syndigt god! Hej, alla som läser det här! Kolla Momas Pot!

Receptomaten: Att hitta oxbringa gjorde mig paff! Men jag har hört att det är inne nu så det dyker nog upp både här och där. Långsamkokt oxbringa låter som en dröm! *slurp*

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat

4 april 2011 06:28

Mm, oxbringa. Det vattnas i munnen. Riktig mat för en rejäl kvinna det.
Gjorde fläsklägg häromdagen, det är inte heller fy skam. Den kommer i morgon, med ett riktigt gott mos till. LCHF-stuk.
Nu får jag ta en sväng förbi hos Moma :)

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com

 
Ingen bild

dsorfi

4 april 2011 08:56

Hejsan!
Nu var det bra längesedan jag var inne och "hälsade på" men här är det full rulle som vanligt.
Du är fantastisk med din matblogg,önskar jag vore så duktig med mat som du är.
Ha en underbar vår

 
Lena

Lena

5 april 2011 10:03

Birgotta: Visst är det rejäl mat! Fläsklägg är också så gott! lchf-mos? Måste jag kolla in!
Hälsa Moma!

dsorfi: Hej på dig! Ja det var läng sedan. Här är allt som vanligt, fullt ös! :)
Du är också duktig på mat, det vet jag! Ha en härlig vår du med. Kul att du hälsade på :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards