Direktlänk till inlägg 3 april 2011
Hemlagad köttsoppa är vansinnigt gott. Det är lite tidsödande men ändå enkelt för mesta tiden sköter den sig själv. Om du köper kött med ben får du en smakrik och mustig buljong som slår allt i buljongväg! Du kan, om du vill, göra pytt av köttet och frysa ner buljongen, koka ihop den först, för att använda senare.
Jag brynte benen först för att få fram smakerna mer men det går också att slänga dem rätt i grytan. Köp gärna en köttbit som är någorlunda marmorerad för det är ju i fettet den goda smaken blommar!
Buljongen
1 kilo färsk oxbringa med ben
smör till pannan om du ska bryna köttet
1 morot i bitar
½-1 palsternacka i bitar
1 gul lök i klyftor
en bit rotselleri i bitar
ett par persiljestjälkar
en dutt vinäger
1 tsk hela vitpepparkorn
salt
Skölj av köttet och torka det och gör i ordning grönsakerna.
Bryn köttet på högsta ugnsvärme eller i mycket het stekpanna. Vänd på dem i pannan så alla sidor får färg. Gör samma med grönsakerna.
Eller …
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så det täcker. När vattnet kokat upp skummar du av grumset som flyter upp på ytan. Lägg i resten av ingredienserna och låt det först koka upp, sedan sjuda på låg värme tills köttet är mört och lossnar från benen. Det kan ta flera timmar beroende på köttet. Låt köttet svalna, sila buljongen. Rensa köttet från benen och tärna det.
Edit: ska väl tillägga att oxbringan inköptes till extrapris hos City Gross och var alldeles utmärkt fast det tagit ett varv i frysen emellan!
Köttsoppa för fyra
Ta de rotsaker du tycker om och mer av den du tycker mest om. Valet är fritt.
1,5 liter av buljongen ovan
köttärningarna (allt kanske inte behövs)
1 gul lök
3 morötter
3-4 potatisar av fast sort
1 palsternacka
en medelstor purjolök
hackad persilja
Hacka den gula löken samtidigt som du kokar upp buljongen. Låt löken koka med samtidigt som du gör i ordning resten av grönsakerna.
Börja med att tärna och lägg i morötterna som behöver längst koktid. Därefter potatis, palsternacka och purjolök. Tillsätt köttet nu när du ser hur mycket soppa det blev och hur mycket kött du vill ha i.
Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna är klara. Smaka av om buljongen är för stark så du kanske behöver späda med vatten.
Smaka av salt och peppar och dräll i persiljan. Done!
Mellanstadiet
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...